Rahim boşluğu içindeki gebeliğin medikal yöntemlerle sonlandırılmasına kürtaj denir. Dilatasyon ve küretaj (D&C) kürtajın tıbbi ismidir. Bu prosedür D&C ya da D/C şeklinde kısaltılır. Kürtaj eskiden ince metal bir alet ile yapılırken teknolojik gelişmelerle birlikte artık kanül adı verilen içi boş pipet benzeri aletlerle daha kolay uygulanmaktadır.
Gebelik bazen rahim dışında dış gebelik şeklinde başlayabilir. Bu durumda medikal ya da cerrahi operasyon ile müdahale gerekir. Kürtaj gebelik sonlandırma anlamı taşısa da çeşitli rahim zarı patolojilerinin tanısını koymak için de yapılmaktadır.
Kürtaj Antalya kliniklerinde 10 haftaya kadar olan istenmeyen gebeliklere yasal olarak uygulanabilir. İşlem en erken 5 haftalık gebeliklere yapılır. Op. Dr. Funda Yazıcı Erol en yeni ve modern bilimsel yöntemlerle Antalya ilinde kürtaj işlemini yapmaktadır.
Kürtaj küçük cerrahi bir operasyondur. Vakumlu kürtaj jinekolojik masada yapılır. Bu masa halk arasında kürtaj koltuğu olarak bilinir. Kadın jinekolojik masaya uzanır. Üzeri steril cerrahi örtü ile örtülür. Doktorda aynı şekilde steril kıyafetlerini giyerek kürtaja başlar.
Antalya kürtaj işlemi klinik ve hastanelerde yaklaşık 15-20 dakika süren bir operasyondur. Gebelik haftası büyüdükçe kürtaj süresi uzar. Yapılan hazırlıklar ve işlem sonrası gözlemle birlikte toplam süre 1-2 saati bulur.
Vajina içine önce spekulum adı verilen bir alet takılır. Spekulum işlemin rahat bir şekilde yapılabilmesi için uygun açıklık sağlayan metal ya da plastik bir alettir. Kadın doğum uzmanları bu aleti jinekolojik muayene sırasında sıklıkla kullanır.
Vajene spekulum takıldıktan sonra vajina içi steril solüsyonlar ile yıkanır. Bu yıkama işlemi enfeksiyonlara karşı rahmi korur.
Sonra tenekulum adı verilen ucu sivri ve kıvrımlı makas benzeri bir alet ile rahim ağzı sabitlenir. Tenekulum rahim ağzının işlem sırasında hareket etmesini önleyerek operasyonun rahat, etkili ve güvenli bir şekilde yapılması sağlar.
Dilatör denen (hegar bujileri) aletler yardımıyla rahim ağzı genişletilir. Hegar bujileri künt uçlu, sıklıkla metal ya da plastik yapıda kalem benzeri özel aletlerdir. Rahim ağzı dilatörler ile genişletildikten sonra rahme esas kürtaj işleminin yapıldığı kanüller yerleştirilir. Kürtaj kanülleri tek kullanımlık, steril ince boru şeklinde plastik malzemelerdir. Kanüller farklı boy ve kalınlıkta yapılmıştır.
Kanülün dışarda kalan ucuna negatif basınç sağlayan özel vakum enjektörleri takılır. Uç kısımlarında ise ufak delikler vardır. En sık 4 numaralı kürtaj kanülü kullanılır. Her hastaya göre bu seçim farklı olabilir.
Rahim içine ilerletilen kanüle enjektör ile negatif basınç uygulanır. Rahim içi gebelik ve ekleri bu negatif basıncın etkisi ile küçük parçalar halinde enjektöre emilir. Aspirasyon sırasında yapılan küçük ileri geri ve yan manevralar içeride parça kalmasını önleyerek küretajın etkili bir şekilde yapılmasını sağlar.
Kürtaj sırasında rahim gebelik materyalinden temizlendikten sonra kanül ya da küret rahimde ilerlerken kazıma sesine benzeyen bir ses gelir. Bu sese uterin crying adı verilir. Uterin crying sesinin alınması rahmin temizlendiğini gösteren bir bulgudur.
Kürtaj sonrası alınan bebek enjektör içinde pıhtı şeklindedir. Alınan materyal gömülmek üzere tıbbi atık birimine iletilir.
Kürtaj öncesi rahmin anatomik özelliklerinin bilinmesi işlemin daha kolay ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenle işlem öncesi utrason ile rahmin anatomik yapısı değerlendirilir. Gebelik haftası belirlenip kürtaj işlemi güvenli bir şekilde uygulanır. Ultrason ile rahmin öne ya da arkaya yatık olması gibi pozisyon değişiklikleri de kolaylıkla saptanabilir.
Antalya kürtaj fiyatları 2024 yılında gebelik haftası, kürtajın yapılacağı hastane, tercih edilen doktor ve uygulanacak olan anestezi yöntemine göre değişir. Erken haftalarda yapılan kürtaj operasyonunda kürtaj fiyatları daha düşük olmaktadır. Tanısal ve tedavi amaçlı yapılan kürtaj operasyonunda kürtaj fiyatları 2024 yılında farklılık gösterebilir.
2024-2025 yılı Antalya kürtaj fiyatları için belirleyici başlıca faktörler şunardır;
Türkiye’de 1983 yılında yürürlüğe giren Nüfus Planlaması Yasası ile istenmeyen gebeliklerde 10 hafta ve altına kürtaj yapılabilir. Kürtaj için en uygun gebelik haftası 5-6. haftalar arasıdır. Çünkü fetal yapı bu haftalarda ultrasonda daha yeni görünmeye başlar. 5 haftadan önce kürtaj yapılması durumunda gebeliğin sonlanmama ihtimali vardır. Çünkü bu haftadan önce gebelik kesesi ultrasonda görülemeyebilir.
4 haftalık gebelik genellikle kan tahlili ile saptanır. Buna kimyasal gebelik denir. Kanda beta-hCG değeri artar. Gebelik 4 haftalıkken kürtaj yapılırsa hamilelik sonlanmayabilir.
Kürtaj 8-10 haftalar arası da yapılabilir. Ancak bu haftalarda embriyo rahim içi zara daha sıkı tutunacağı için kanama gibi kürtaj riskleri biraz daha fazladır.
Kürtajın yapılabilmesi için kadının sağlaması gereken bazı şartlar vardır. Bunlar;
Yasal kürtaj sınırı 10 haftadır. 10 hafta üzeri istenmeyen gebeliklere kürtaj yapılmaz. Ancak bebekte saptanmış bir sakatlık ya da anomali varsa o zaman 3 doktor imzalı heyet raporu ile Antalya’da kürtaj yapılabilir. Bazen de gebelik anne hayatını tehdit ediyorsa, annede ya da bebekte ciddi bir sağlık sorunu varsa yine heyet raporu ile kürtaj yapılabilir.
Adet gecikmesi olan kadınlarda olası bir gebelik idrar ya da kan testi ile belirlenmelidir. Gebelik kanda B-hCG hormonu ile doğru bir şekilde saptanabilir.
İdrar testi bazen yanıltabilir. Beta HCG’nin gebelik olmadığında kandaki normal değeri 0-10 mIU/ml’dir. Gebe bir kadında ise bu değerlerin üzerine çıkar.
Son adet tarihine göre hesaplanmış 3 haftalık bir gebelikte kandaki Beta HCG değerleri 10-50 mIU/ml dir. Gebelik haftası ilerledikçe bu değer katlanarak artar. Ancak günlük pratikte gebelik haftası daha kesin olarak ultrason ile hesaplanır.
Kürtaj gebelik ve gebelik dışı birçok nedene bağlı yapılır. Tıpta oldukça sık kullanılan bir işlemdir. Rahim içinden doku alındığı için işlem cerrahi bir müdahaledir. Kürtaj şu hallerde yapılır;
Kürtaj anestezi altında yapılan bir müdahaledir. Kürtajda birkaç çeşit anestezi kullanılır. Narkozlu kürtaj sedasyon ve genel anestezi altında yapılır. Bunun dışında lokal yani bölgesel uyuşturma ve spinal yani belden uyuşturma şeklinde yapılan anestezi çeşitleri de vardır.
Lokal anestezi ile kürtaj: Lokal anestezi bir bölgesel uyuşturma şeklidir. Kişinin işlem sırasında bilinci açıktır. Rahim ağzına birkaç farklı noktadan lokal anestezik madde enjekte edilir. Buna paraservikal blok denir. Bu durum rahim ağzının genişlemesinden kaynaklanan ağrıyı hafifletir. Ancak vücudun geri kalanı uyuşmaz. Kişinin bilinci açık olup işlemi hatırlar.
Sedasyon anestezisi ile kürtaj: Sedasyon anestezisi hasta uyutularak yapılır. Anestezi uzmanı damar yolundan anestezi uygular. Hasta işleme dair hiçbir şey hatırlamaz.
Spinal anestezi ile kürtaj: Hasta oturur pozisyonda iken alt bel bölgesinden bir iğne ile anestezi yapılır. Bu iğneden omurilik sıvısına anestesi uygulanır. Bu durum genellikle göbek seviyesinden itibaren vücudun alt kısmında hissizlik oluşmasını sağlar. Bu anestezinin etkisi 1-3 saat içinde geçer.
Genel anestezi (narkozlu kürtaj): Sedasyon anestezisinden daha derin bir uyku hali vardır. Narkoz kullanıldığında hasta uyur. İşlem sırasında herhangi bir şey hatırlamaz. Narkoz bu konuda uzman olan anestezi doktoru tarafından yapılır. Anestezi damar yolundan uygulanır. Hasta kısa sürede derin uyku sürecine girer. Hastanın solunum ve kalp atım bilgileri monitörize edilerek anestezi uzmanı tarafından işlem süresince takip edilir.
Kürtaja gelmeden önce sorunsuz bir süreç geçirmeniz için bilmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;
Kürtaj öncesi hazırlık ve öneriler şunlardır;
Kürtajın ertelendiği bazı durumlar vardır. Bunlar;
Kürtaj olan kadın gözlem odasında 30-45 dakika dinlenir. Kürtaj uyutarak yapıldı ise işlemden sonra hafif bir bulantı, sersemlik hissi ve halsizlik gibi şikayetler görülebilir. Bunlar genellikle anestezi yan etkileridir. Bu şikayetler yaklaşık 1-2 saat içinde kendiliğinden düzelir.
Hasta işlemden yaklaşık yarım saat sonra oral gıda alımına geçebilir. Su içebilir, yemek yiyebilir. Herhangi bir komplikasyon gelişmedi ise rahim kısa sürede kendini toparlar. Kürtajdan sonra ara sıra adet ağrısı benzeri kramplar yaşanabilir.
Aralıklı kramp tarzı ağrılar birkaç saatten kısa olsa da bazen birkaç gün devam edebilir. Ağrılar için doktorunuz gerek duyarsa size ağrı kesici ilaçlar verecektir. Ayrıca birkaç gün boyunca lekelenme tarzında kanama görülebilir.
Eğer işlem sedasyon ya da genel anestezi ile yapılmış ile kadının 24 saat araç kullanmaması gerekir. Çünkü bu ilaçlar yan etki olarak uyku hali, sersemlik, tepki vermede gecikme, koordinasyon bozukluğu gibi yan etkiler yapabilir.
Kürtaj sonrası bazı şikayet, bulgu ve belirtiler olması durumunda doktorunuz haberdar edilmelidir. Bunlar;
Kürtajdan sonra doğum kontrol hapı başlamak için iki seçenek vardır. Kürtajdan itibaren ilişki olmadığı takdirde yirminci gün doğum kontrol hapı başlanabilir. Kürtajdan sonra ilişki olursa adet dönemi beklenir. Adetin 2-5 günü arası doğum kontrol hapı başlanır. Doğum kontrol haplarının bazılarında 1 kutu (21 gün) kullanılıp 1 hafta ara verilir. 1 haftanın sonunda yeni kutuya başlanır. Bazı doğum kontrol hapları da 28 gün kullanılır. Ara vermeden yeni kutuya geçilir.
Kürtaj küçük cerrahi bir müdahale olsa da bazı riskleri vardır. Dilatasyon ve kürtaj riskleri aşağıda sıralanmıştır. Bunlar;
Kürtaj sonrası adet görme genellikle 25-45 gün içinde olur. Bazen de bu süre 2 aya kadar uzayabilir. Kürtaj sırasında ve sonrasında yaşanan yoğun stres adet düzeninde bozulma, azalma ya da adet görememe ile sonuçlanabilir. Nedenlerden biri de sık kürtaj olmaktır. Fazla sayıda ve sık kürtaj rahim içinde yapışıklık ve adet görememe ile sonuçlanabilir.
İlk 2 hafta az miktarda, kürtaja bağlı kanamalar görülebilir. Bu durum ilk adet kabul edilerek buna göre yeni bir adet düzeni oluşur. Kürtajdan sonra bir ilişki oldu ise o zaman yeni bir gebelik ihtimali nedeni ile gerekli testler yapılır. Kürtajdan sonraki ayda gebe kalmak mümkündür.
Sık kürtaj olan kadınlarda rahim içi zardaki doku zedelenmeleri iyileşirken rahim içi kavitede yapışıklık meydana gelir. Kürtaj sonrası gelişen bu rahim içi yapışıklık Asherman Sendromu olarak bilinir. Adet gecikmesi ve adet görememenin diğer önemli bir nedeni budur.
Kürtajdan sonra adet görememe durumunda önce olası nedenler araştırılır. Stres kaynaklı hormonal bir değişim düşünülüyor ise tedavisi yapılır. Rahim içi yapışıklıktan şüpheleniliyor ise rahim filmi çekilebilir. Rahim içi yapışıklıklar histeroskopi ile görülüp tedavi edilir.
Kürtajdan sonra normalde günde bir ped kanama görülür. Genellikle fazla miktarda kanama beklenmez. Ancak günlük bir ped üzeri kanama varsa bu durum mutlaka doktorunuza bildirilmelidir. Kürtaj sonrası görülen bu tür fazla kanamalar rahmin gevşemesi, rahimde parça kalması ya da enfeksiyon belirtisi olabilir. Ayrıca daha nadiren kürtaj sırasında olabilecek vajinal yırtık, zedelenmeler ve rahim ağzındaki benzer doku hasarı da kanama oluşturabilir.
Sadece hapla ya da ilaçla kürtaj olmaz. Kürtaj sırasında işlemi kolaylaştıracak bazı ilaçlar doktorlar tarafından kontrollü bir şekilde kullanılabilir. Bunlar kürtajı kolaylaştırma amacı ile yapılır. Mekanik kürtaj yöntemine ek olarak bazı hormon, ilaç ve sıvılar verilebilir.
Bu ilaçlardan bazıları ayrıca doğumun başlatılması, doğum sonrası kanama kontrolü ve menapoz sonrası dönemde biyopsi için rahim ağzının açılması amacı ile kullanılır.
Bu ilaçların kullanımı doktorlar tarafından hastane şartlarında olmalıdır. Bu tür ilaçların kontrolsüz kullanımı rahimde yırtılma, su zehirlenmesi ve tansiyon düşüklüğü gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.
Bebek zarı dışına salin infüzyonu gibi bazı yöntemler kalp yetmezliği ve septik şok gibi ciddi klinik riskler nedeniyle günümüzde kullanılmaz. Hormon içeren ve adet söktürücü olarak kullanılan ilaçlar gebelik sonlandırma da kullanılmazlar. Ertesi gün hapları da bu amaçla kullanılmaz. Bu haplar oluşan gebeliği sonlandırmaz.
Bir kişinin kürtaj olup olmadığı hiçbir şekilde anlaşılmaz. Kürtajda dokularda herhangi bir kesme ya da dikiş olmaz. Bu nedenle daha önce kişinin kürtaj yaptırdığını kadın doğum uzmanı bile anlayamaz.
Kürtaj sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Fakat çok fazla sayıda kürtaj olunması önerilmez. Kürtaj cerrahi bir işlemdir. Doğum kontrol yöntemi değildir. Mutlaka doğru bir doğum kontrol yöntemi ile korunmak gerekir.
Kürtajdan sonra sigara içilmesi önerilmez. Sigara içmenin direk olarak olumsuz bir etkisi yoktur. Fakat savunma sistemini zayıflattığı için bu tür işlemlerden sonra içilmesi iyileşme sürecini yavaşlatır. Kürtaj sedasyon anestezi altında yapıldığında aç karnına direk olarak sigara içilmesi tansiyon düşüklüğü yaparak baygınlığa sebep olabilir. Sigara bağımlılarının bir şeyler yemeden ve anestezi etkisinin (2-4 saat) geçmesini beklemeden sigara içmeleri önerilmez.
Kürtajdan sonra alkol alınması önerilmez. Alkol kürtajda alınan genel anestezi etkisinin geçme süresini uzatır. Alkol savunma sistemini zayıflatarak iyileşme sürecini geciktirir. Aynı zamanda kürtajdan sonra alınan ilaçların etkisini azaltır. İlaçların kullanım süresi boyunca alkol alınması önerilmez.
18 yaşından büyük evli olmayan kadınlar başka birinin onayına gerek olmadan Antalya'da kürtaj yaptırabilirler. Ancak evli ise eş onayı ile kürtaj yapılabilir.
Kürtajdan yaklaşık 10-15 gün sonra doktor kontrolü gerekir. Kürtaj sonrası kontrol ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Kürtaj kontrolünde muayene yapılır. Rahim içi ultrason ile tekrar kontrol edilir. Rahim içi parça kalmadığından ve kürtajın başarılı bir şekilde yapıldığından emin olunur. Kontrol sırasında hastanın şikayetleri varsa gerekli tedavi planı yapılır.
Kürtaj sonrası cinsel ilişki işlemden 2 hafta sonra olabilir. Daha önce ilişkiye girmek kanama ve enfeksiyon açısından risk yaratır. Bu nedenle belli bir süre rahim içi zarın iyileşmesi için beklenir.
Kürtaj sonrası 1-2 saat dinlendikten sonra kişi günlük yaşamına dönebilir ve çalışabilir. Fakat dikkat gerektiren işlerde çalışıyorsa en az 24 saat dinlendikten sonra işe başlaması tavsiye edilir. Ayrıca ağır işlerden kaçınmalıdır.
Kürtaj olan bir kadının kan grubu negatif, erkeğin kan grubu pozitif ise kan uyuşmazlığı ihtimaline karşı kürtajdan sonra 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.
Kürtaj sonrası tampon rutin olarak kullanılmaz. Rahim ağzındaki kanamaların durmadığı özel durumlarda kısa süreliğine kullanılır. Fakat tampon kullanıldığı durumlarda hasta bu konu hakkında bilgilendirilir. Ve tampon en kısa sürede çıkarılır. Tamponun unutulması enfeksiyon başta olmak üzere ciddi yan etkiler yaratır.
Kürtaj sonrası hemen banyo ve duş yapılabilir. Ayaktan duş şeklinde banyo yapmak önerilir. Kürtaj sonrası oturarak ya da küvette banyo yapmak vajina içine su kaçmasına neden olur. Bu da enfeksiyon açısından risk oluşturur. İyileşme döneminin tamamlanması ile normal şekilde banyo yapılabilir.
Kürtaj sonrası prezervatif, spiral, doğum kontrol hapı, vajinal halka, kol altı implant, aylık ve 3 aylık iğneler, tüplerin bağlanması gibi doğum kontrol yöntemleri kullanılabilir. Dışarıya boşalma yöntemi modern bir yöntem değildir ve %40 gebelik ihtimali vardır. Bu yüzden gebelikten korunmak isteyenlere önerilemez.
Kürtajdan 10-15 gün sonra spiral takılabilir. Daha erken dönemde rahim içi zar dokusu iyileştiği için spiral takılması önerilmez.
Kürtaj sonrası korunmasız ilişki olduğu taktirde yeni bir gebelik oluşabilir. Kürtajdan itibaren ilk 15 gün ilişki önerilmez. 15 günden önce olan ilişkilerde ise mutlaka korunmak gerekir.
Kürtaj olurken kızlık zarı bozulabilir. Bakire olup gebe kalan biri kürtaj olduğunda kızlık zarı bozulma ihtimali vardır. Fakat uygun aletler kullanarak dikkatli yapıldığında bozulmayabilir. İşlem öncesi bu durumu tahmin etmek zordur. Eğer kızlık zarı bozulursa kızlık zarı dikimi yapılabilir.
Gizlilik Taahhütnamesi
Kliniğimize başvurma sebebiniz ve kişisel bilgileriniz yasal haklarınız kapsamında (T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği R.G. 01.08.1998, 23420) tamamen gizli tutulacaktır. Başka şahıslara kişisel bilgileriniz, hastalığınız ve tedaviniz hakkında bilgi verilmez.
Mrb tahmini 5 haftalık hamileyim kürtaj yaptırmak istiyorum fiyat alabilirmiyim
Fiyat bilgisi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Kürtaj fiyatı nedir Ve ilişki sırasında prezervatif yırtıldı bende hemen bı saat içerisinde hap kullandım
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Gebeyim, 7. Hafta dolmak üzere, kürtaj yaptırmayı düşünüyorum, bu gebelik haftamda kürtaj yapıyor musunuz ve fiyat bilgisi almam mümkün mü? Lütfen yardımcı olur musunuz?
Fiyat, bilgi ve dilerseniz randevu için lütfen gün içinde 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhabalar, kürtaj fiyatları hakkında bilgi alabilir miyim ??
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhabalar ben istenmeyen gebelik için sizden randevu ve fiyat bilgisi talep ediyorum
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba iyi günler, 5 haftalık gebeliği vakum yöntemi ile sonlandırmanın fiyatını öğrenebilir miyim?
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhabalar, cuma günü 30.07. İstanbul'da kürtaj oldum. Şimdi kontrol zamanı gelmiş, randevu nasıl alabilirim ve sizin fiyatınız ne kadar?
Fiyat bilgisi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhabalar.eşim hamile biz zamansız olarak düşündüğümüz bu gebeliği sonlandırmak istiyoruz. Acaba kürtaj fiyatlarınız nedir.
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhabalar. Kürtaj fiyatınızı öğrenebilir miyim? Dönüşü mail olarak yaparsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim
Ücret için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba kürtajın fiyatını öğrenebilir miyim. 5 haftalık gebelik. Tüp mide ameliyatı olduğum için gebelik riskli benim ve bebeğin açısından. Bilgi verirseniz sevinirim
Fiyat bilgisi için lütfen 0 242 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.