Kürtaj (küretaj) tıp literatüründe "curettage" olarak ifade edilir. Fransızca kökenli bir kelime olan Kürtaj Antalya ve diğer kliniklerde eskiden rahim içinin kazınarak temizlenmesindeki cerrahi prosedürü ifade etmek için kullanılmıştır.
Küretaj genellikle rahim içi yerleşmiş istenmeyen gebeliklerin tahliye edilmesi için yapılır. Kürtaj halk arasında çocuk aldırma, bebek aldırma, gebelik sonlandırma şeklinde de söylenir.
Gebelik dışında, anormal kanamaların nedenini saptamak, rahim içi zardan parça alınması, ur ve benzeri lezyonların çıkarılması, kanama yerinin belirlenmesi gibi değişik nedenlerle de kürtaj yapılabilir.
Kürtaj, dilatasyon ve küretaj (D&C) olarak da bilinir. Dilatasyon rahim ağzının dilatör denen aletler (hegar bujileri) ile genişletilmesi, küretaj ise rahim içi gebelik ya da anormal dokunun alınmasıdır. Antalya kürtaj fiyatları 2021 yılında doktor seçimi, kürtaj kliniği, gebelik haftası ve anestezi türü ile belirlenir.
Kürtajın sözlük tanımı, gebelik ya da gebelik dışı durumlarda farklı nedenlerle yapılan rahim içi tahliye işlemidir. İstenmeyen gebelik varlığında kürtaj 10 haftaya kadar yapılabilir. En erken ise 5-6 haftalar arası yapılır. Bu nedenle işlem öncesi gebelik haftanızın bilinmesi önemlidir.
Eskiden kürtaj kaşığa benzer saplı metal bir alet ile yapılırdı. Günümüzde artık kanül adı verilen pipet benzeri aletler kullanılarak daha kolay ve konforlu şekilde yapılabilmektedir. Gerekli durumlarda metal küretler de kullanılabilir.
Kürtajın anestezi altında steril koşullarda yapılması ağrı ve enfeksiyon oranlarını azaltmıştır. Kürtaj öncesi ve sonrası ultrason ile rahim ve alt batın organlarının değerlendirilmesi kürtaj risklerini düşürmüştür. Günümüzde vakum tekniği sayesinde etkili ve güvenli olarak yapılabilmektedir.
Kürtaj jinekolojik masada uygulanan küçük cerrahi bir operasyondur. Gerekli hazırlıklar ve anestezi uygulamasını takiben başlıca metal küret ya da plastik kanül kullanılarak yapılır. Her iki yöntemde rahim içine girilerek gebelik, gebelik ekleri ya da anormal doku alınarak temizlenir. Aksi bir durum yok ise operasyon genellikle vakumlu kürtaj tekniği ile uygulanır.
Teknolojideki ilerlemeler ince, kısmen yumuşak, plastik kanüllerin yapılmasına olanak sağlamıştır. Plastik kanüller rahim içine ilerletilen ince tüp benzeri yapılardır. Bu kanüller rahim ağzından rahat geçebilmesi için farklı kalınlıklarda yapılmıştır. Kürtaj bu kanüllerin ucuna bağlanan özel bir vakum enjektörü ile yapılır. Bu enjektöre uygulanan negatif basın rahim içeriğini emerek enjektörün içine çeker. Böylece küretaj ile rahim içi temizlenir.
Kürtaj öncesi rahmin anatomik özelliklerinin bilinmesi işlemin daha güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Antalya kürtaj kliniğimizde utrason çekilerek gebelik haftası kolaylıkla belirlenip kürtaj işlemi daha rahat bir şekilde uygulanmaktadır.
Kürtajda ultrasonun kullanılması ve ultrason teknolojisindeki gelişmeler ile yüksek çözünürlüklü görüntülerin alınması kürtajın olası risklerini oldukça azaltmıştır. Yine ultrasonun kürtajda kullanılmaya başlaması ile birlikte rahmin öne ya da arkaya yatık olması gibi pozisyon değişiklikleri kolaylıkla saptanabilir. Bu şekilde işlem güvenliği artar.
Kürtaj istenmeyen gebeliklerde 10 hafta ve altına yapılır. Kürtaj için en uygun gebelik haftası 5-6 haftalar arasıdır. Çünkü fetal yapı 5-6 haftalar arasında ultrasonda görünmeye başlar.
Kürtaj en erken beşinci gebelik haftasında yapılır. 5 haftadan önce kürtaj yapılması durumunda gebeliğin sonlanmama ihtimali vardır. Bu haftada ultrasonda sadece gebelik kesesi izlenir. 4 haftalık gebelik genellikle kan tahlili ile saptanır. Kanda beta-hCG değeri artar. 4 haftalıkken kürtaj yapılırsa gebelik sonlanmayabilir. Kürtaj 8-10 haftalar arası da yapılabilir. Ancak bu durumda kanama gibi kürtaj riskleri biraz daha artar.
Kürtajda kan testi idrar testine göre daha net ve doğru sonuç verir.
Bunlar dışında kürtaj daha az sıklıkta hidroskopik dilatör, trans-servikal balon kateter kullanımı ve laparotomi ile de yapılmaktadır. Kürtaj işlemi için uygulanan teknik gebelik haftası ya da yapılacak tanı ve tedavinin şekline göre değişir. Yapılan muayene ve tetkikler sonrası kişiye en uygun kürtaj tekniği belirlenir.
Rahim içine vajinal yoldan plastik pipet benzeri aletlerin ilerletilerek içeriğin temizlenmesi işlemine vakumlu kürtaj denir.
İçeriğin temizlenmesi için özel bir enjektör kullanılır. Enjektöre uygulanan negatif basınç sayesinde gebelik ve ekleri emilerek çıkartılır.
Günlük pratikte en sık kullanılan ve en güvenli kürtaj yöntemi budur. Vakumlu kürtajın yapılamayacağı ya da teknik olarak uygun olmadığı durumlarda diğer kürtaj yöntemlerinden faydalanılır.
Vakumlu kürtaj jinekolojik masada yapılır. Bu masa halk arasında kürtaj koltuğu şeklinde de bilinir. Vakumlu küretaj aşamaları şunlardır;
Uzun saplı, çay kaşığı benzeri aletler ile rahim içinin istenmeyen gebelik ya da gebelik dışı patolojik dokulardan temizlenmesi işlemine metal küret ile kürtaj denir. Kürtaj eskiden metal küret adı verilen aletler ile rahim içinin kazınarak temizlenmesi şeklinde yapılmaktaydı.
Metal küret rahim ağzı genişletildikten sonra rahim içine ilerletilir. Rahim içindeki gebelik ya da patolojik dokular küretin ileri geri ya da sağa sola olan hareketleri ile kazınarak dışarı alınır. Bu yöntemde rahim içi zedelenme ve tahriş vakum tekniğine göre daha fazladır. Tekrarlayan kürtajlar sonucu rahim içi yapışıklıklar daha kolay oluşur. Ayrıca rahim delinmesi gibi küretaj riskleri de artmaktadır.
10 hafta üzeri istenmeyen gebeliklere kürtaj yapılmaz. Bu sınır yasal kürtaj süresidir. Ancak bebekte saptanmış bir sakatlık ya da anomali varsa o zaman 3 doktor imzalı heyet raporu ile kürtaj yapılabilir. Bazen de gebelik anne hayatını tehdit ediyorsa, annede ya da bebekte ciddi bir sağlık sorunu varsa yine heyet raporu ile kürtaj yapılabilir.
Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi ve küretaj ise rahim içi dokunun (endometrium) emme ya da kazıma şeklinde temizlenmesidir. D&C ya da D/C şeklinde kısaltılır. Gebelik dışı nedenlerle yapılan en sık küretaj prosedürü tanısal (diagnostik) kürtajdır. Daha nadiren de tedavi amaçlı kürtaj yapılır.
Adet gecikmesi olan kadınlarda olası bir gebelik idrar ya da kan testi ile belirlenmelidir. Gebelik kanda B-hCG hormonu ile doğru bir şekilde saptanabilir.
İdrar testi ise bazen yanıltabilir. Beta HCG’nin gebelik olmadığında kandaki normal değeri 0-10 mIU/ml’dir. Gebe bir kadında ise bu değerlerin üzerine çıkar.
Son adet tarihine göre hesaplanmış 3 haftalık bir gebelikte kandaki Beta HCG değerleri 10-50 mIU/ml dir. Gebelik haftası ilerledikçe bu değer katlanarak artar. Ancak günlük pratikte gebelik haftası daha kesin olarak ultrason ile ölçüm yaparak hesaplanır.
Kürtaj gebelik ve gebelik dışı birçok nedene bağlı yapılır. Tıpta oldukça sık kullanılan bir işlemdir. Rahim içi doku alındığı için cerrahi bir müdahaledir.
Kürtaj anestezi altında yapılan bir müdahaledir. Kürtajda birkaç çeşit anestezi kullanılır. Bunlar lokal, sedasyon, spinal ve genel anestezidir.
Antalya kürtaj için il dışından gelen hastalarımızın işlemin ertelenmemesi açısından bu önerilere daha özen göstermeleri uygun olacaktır.
Kullanılan anestezi tipine göre kürtajdan önce doktorunuzun size öneri ve hazırlıkları olacaktır. Kürtaj Antalya merkezine gelmeden bu önerilere uyulması işlemin daha güvenli ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Küretaj küçük bir müdahele olsa da ertelendiği bazı durumlar vardır. Bunlar;
Gebelik dışı kürtaj yöntemleri histeroskopi ve ultrasonografi gibi teknolojik gelişmeler ile oral kontraseptif ve anti hormonal tedavi gibi medikal uygulamalar sayesinde artık daha az yapılabilmektedir.
Kürtajdan sonra hem kontrol hem de kişinin dinlenmesi için kişi 30-45 dakika gözlenir. Kürtaj uyutarak anestezi ile yapıldı ise işlemden sonra hasta kendine gelince hafif bir bulantı, sersemlik hissi ya da bazen halsizlik gibi şikayetler görülebilir. Bunlar genellikle anestezi yan etkileridir. Bu şikayetler yaklaşık 1-2 saat içinde kendiliğinden düzelir.
Hasta kendine gelince işlemden yaklaşık yarım saat sonra oral gıda alımına geçebilir. Su içebilir, yemek yiyebilir. İyileşme süreci oldukça kısadır. Herhangi bir komplikasyon gelişmedi ise rahim kısa sürede kendini toparlar. Kürtajdan sonra ara sıra adet ağrısı benzeri kramplar yaşanabilir.
Çoğunlukla aralıklı kramp tarzı ağrılar birkaç saatten kısa olsa da bazen birkaç gün sürebilir. Kramp tarzı ağrılar için doktorunuz gerek duyar ise size ağrı kesici ilaçlar verecektir. Kişinin birkaç gün boyunca lekelenme tarzında kanaması olabilir.
Eğer işlem sedasyon ya da genel anestezi ile yapılmış ile kişinin 24 saat araç kullanmaması gerekir. Çünkü bu ilaçlar yan etki olarak uyku hali, sersemlik, tepki vermede gecikme, koordinasyon bozukluğu gibi durumlar yapabilir.
1- Genital bölge temizliği önden arkaya doğru ılık su ile yapılmalıdır. Cinsel ilişki 2 hafta ertelenir. Kürtaj sonrası doktor kontrolü olası istenmeyen durumların erken saptanması açısından çok önemlidir.
2- İki hafta cinsel ilişkiden kaçının. Rahim ağzında oluşan genişlemenin normale dönmesi biraz zaman alır. Hemen cinsel ilişki olması bakterilerin rahim ağzından içeri doğru girişini kolaylaştırır.
3- Kanama için hijyenik ped kullanılmalıdır. 2 hafta boyunca tampon kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca vajinal duş şeklinde yıkamalar uygulanmamalıdır. Kürtaj sonrası pansumana gerek yoktur. Ancak dış genital bölgenin tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru ılık su ile yapılmalıdır. Genital bölgenin sabun ile yıkanması da uygun değildir.
Kürtaj sonrası bazı şikayet, bulgu ve belirtiler olması durumunda doktorunuz haberdar edilmelidir. Bunlar;
Bu gibi durumlar olduğunda doktorunuz haberdar edilmeli ve gerekli tedavi planı yapılmalıdır.
Kürtajdan sonra doğum kontrol hapı başlamak için iki seçenek vardır. Kürtajdan itibaren ilişki olmadığı takdirde yirminci gün doğum kontrol hapı başlanabilir. Kürtajdan sonra ilişki olursa eğer adet dönemi beklenir. Adetin 2-5 günü arası doğum kontrol hapı başlanır. Doğum kontrol haplarının bazıları 1 kutu (21 gün) kullanılıp 1 hafta ara verilir. 1 haftanın sonunda yeni kutuya başlanır. Bazı doğum kontrol hapları da 28 gün kullanılır. Ara vermeden yeni kutuya geçilir.
Adet görme genellikle 25-45 gün içinde olur. Bazen de bu süre 2 aya kadar uzayabilir. Kürtaj sırasında ve sonrasında yaşanan yoğun stres adet düzeninde bozulma, azalma ya da adet görememe ile sonuçlanabilir.
İlk 2 hafta az miktarda, kürtaja bağlı kanamalar görülebilir. Bu durum ilk adet kabul edilerek buna göre yeni bir adet düzeni oluşur. Sonraki adet genellikle 25-45 gün içinde olur. Ama kürtaj döneminde yaşanan strese bağlı adet gecikmesi 2 aya kadar uzayabilir. Kürtajdan sonra bir ilişki oldu ise o zaman yeni bir gebelik ihtimali nedeni ile gerekli testler yapılır. Kürtajdan sonraki ayda gebe kalmak mümkündür.
Kürtaj döneminde yaşanan stres adet gecikmesine yol açan bir faktördür. Strese bağlı vücut hormonal dengesi değişir. Bu da adette gecikme ile kendini gösterebilir. Sık kürtaj olan kadınlarda rahim içi zardaki doku zedelenmeleri iyileşirken rahim içi kavitede yapışıklık oluşmasına yol açar. Kürtaj sonrası gelişen bu rahim içi yapışıklık durumu Asherman Sendromu olarak bilinir.
Kürtajdan sonra adet görememe durumunda önce olası nedenler araştırılır. Stres kaynaklı hormonal bir değişim düşünülüyor ise tedavisi yapılır. Rahim içi yapışıklıktan şüpheleniliyor ise rahim filmi çekilebilir. Rahim içi yapışıklıklar histeroskopi ile görülüp tedavi edilir.
Kürtaj Antalya klinik ve hastanelerde yaklaşık 15-20 dakika süren bir işlemdir. Gebelik haftası büyüdükçe kürtaj süresi uzar.
Yapılan hazırlıklar ve işlem sonrası gözlemle birlikte toplam süre 1-2 saati bulur. Çok nadiren önemli bir komplikasyon gelişirse o gün hastanede kalmak gerekebilir.
Sadece hapla ya da ilaçla kürtaj olmaz. Kürtaj sırasında işlemi kolaylaştıracak bazı ilaçlar doktorlar tarafından kontrollü bir şekilde kullanılabilir. Bunlar kürtajı kolaylaştırma amacı ile yapılır. Mekanik kürtaj yöntemine ek olarak bazı hormon, ilaç ve sıvılar kullanılabilir.
Bu ilaçlardan bazıları ayrıca doğumun başlatılması, doğum sonrası kanama kontrolü ve menapoz sonrası dönemde biyopsi için rahim ağzının açılması amacı ile kullanılır.
Bu ilaçların kullanımı doktorlar tarafından hastane şartlarında olmalıdır. Bu tür ilaçların kontrolsüz kullanımı rahimde yırtılma, su zehirlenmesi ve tansiyon düşüklüğü gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.
Bebek zarı dışına salin infüzyonu gibi bazı yöntemler kalp yetmezliği ve septik şok gibi ciddi klinik problemler nedeni ile günümüzde kullanılmaz. Hormon içeren ve adet söktürücü olarak kullanılan ilaçlar gebelik sonlandırma da kullanılmazlar. Ertesi gün hapları da bu amaçla kullanılmaz. Bu haplar oluşan gebeliği sonlandırmaz.
Kürtaj olunup olunmadığı hiçbir şekilde anlaşılmaz. Kürtajda dokularda herhangi bir kesilme ya da dikilme olmaz. Bu nedenle daha önce kişinin kürtaj geçirdiğini kadın doğum uzmanı bile anlamaz.
Kürtaj küçük cerrahi bir müdahale olsa da bazı riskleri vardır. Dilatasyon ve kürtajın risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır. Bunlar;
Kürtaj sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Fakat çok fazla sayıda kürtaj olunması önerilmez. Kürtaj cerrahi bir işlemdir. Doğum kontrol yöntemi değildir. Mutlaka doğru bir doğum kontrol yöntemi ile korunmak gerekir.
Kürtaj minör cerrahi bir işlemdir. Her yapılan kürtajın küçükte olsa riskleri vardır. Kürtaj sayısı arttıkça kürtaja bağlı risklerde artar. Fakat gerekli olduğu zaman bu konuda uzman bir doktor tarafından yapılabilir. İkinci kez kürtajda gerekli olduğunda yapılır.
Rahim ve rahim ağzında miyom ve polipler oldukça sık görülmektedir. Miyomlar rahim düz kas dokusundan gelişen ve yer kaplayan iyi huylu tümörlerdir. Bazen rahim duvarına bir sapla bağlı olarak dışa doğru büyüyebilir. Miyomlar uzun süreli ağrı ve vajinal kanama nedeni olabilir.
Miyomlar oldukça sık görülmekte olup kadınların yaklaşık beşte birinde bulunur. Sıklıkla da 35-45 yaşlarında görülür. Eğer küçük boyutta ve yerleşim olarak rahim içi kasta ise herhangi bir bulgu vermez. Ancak boyutunun artması, yerleşim olarak rahim içi zara komşu olması, ağrı ve kanamaya neden olur.
Adet dönemlerinde fazla miktarda kanama, adet aralarında lekelenme tarzı kanamalar, karın bölgesinde şişkinlik, sık idrara çıkma, zaman zaman oluşan bel ağrısı ve kabızlık miyom kaynaklı görülebilen şikayet, bulgu ve belirtilerdir. Poliplerde miyomlara benzer şekilde iyi huylu lezyonlardır. Bu lezyonlar sıklıkla düzensiz kanamaların nedenidir.
Endometrium kanseri rahim içi zardan kaynaklanan bir kanserdir. En sık görülen jinekolojik kanserlerden biridir. Dilatasyon ve kürtaj ile rahim içi zardan kazıyarak örnek alınabilir. Alınan doku patolojide mikroskop altında incelenip kanserli doku saptanmaya çalışılır. Ayrıca histeroskopi ile rahim içerisine bakarak anormal kanamanın nereden kaynaklandığı bulunmaya çalışılır. Gerekli görülen yerden ise biyopsi alınır. Endometrium kanserinin erken saptanması tedavi açısından oldukça önemlidir.
Kürtajdan sonra normalde günde bir ped kanama görülür. Genellikle fazla miktarda kanama beklenmez. Ancak günlük bir ped üzeri kanama varsa bu durum mutlaka doktorunuza bildirilmelidir. Kürtaj sonrası görülen bu tür fazla kanamalar rahmin gevşemesi, rahimde parça kalması ya da enfeksiyon belirtisi olabilir. Ayrıca daha nadiren kürtaj sırasında olabilecek vajinal yırtık, zedelenmeler ve rahim ağzındaki benzer doku hasarı da kanama oluşturabilir.
Kürtaj sonrası bir hafta ya da 15 güne kadar süren lekelenme tarzı kanamalar olabilir. Günde bir pede kadar olan kanamalar normal kabul edilir. Herkesteki kanama sıklığı ve miktarı farklıdır. Hiç kanama olmaya da bilir.
Kürtaj sonrası kanamanın rengi önce kırmızı olur, günler geçtikçe kahverengi ya da pembemsi renge döner. Kürtajdan sonra günlük bir pedden fazla olan kanamalar normal değildir. Mutlaka doktora bilgi vermek gerekir.
Kürtajdan sonra genellikle çok yoğun bir kanama beklenmez. Çok yoğun kanamalarda atoni ihtimali olabilir. Kürtajdan sonra yoğun ve ağrılı kanamalar rahim içinde parça kalmasının bir belirtisidir. Mutlaka önemsemek gerekir.
Kürtaj zor bir işlem değildir. Kürtaj Antalya ilinde benzer yöntem ve anestezi teknikleri ile uygulanır. Günümüzde ultrason ile kontrollü ve güvenli bir şekilde düşük komplikasyon oranları ile yapılabilmektedir. İşlem sırasında lokal ya da uyutarak olan sedasyon anestezi kullanılır. Kişi jinekolojik masaya alınıp hazırlandıktan sonra vakum enjektörler kullanılarak rahim içi gebelik ve ekleri kanül ile temizlenir. Bu temizleme işlemi 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Hasta kısa bir süre gözlendikten sonra dinlendirilip ayaktan taburcu edilir.
Gebelik bulantıları gebeliğin beşinci haftasında başlar. On ikinci haftaya kadar devam eder. On ikinci haftadan sonra gittikçe azalır. On altıncı haftada biter. Gebelik bulantısı yaşayan hastada kürtaj yapılması durumunda, kürtajdan sonra gebelik bulantısı hemen geçmez. Çünkü gebelik bulantıları hormonlara bağlıdır. Kürtaj yapılsa bile gebelik hormonlarının vücuttan temizlenmesi birkaç haftayı alır. Gebelik bulantısı da kürtajdan sonra eski yoğunluğunu kaybeder. Gittikçe azalarak 1-2 hafta içerisinde geçer.
Kürtajda alınan gebelik materyali bütün bir bebek şeklinde değildir. Kan pıhtısı şeklindedir. Kan ve doku parçaları içerir. Alınan materyalin görülmesini psikolojik nedenlere bağlı önermemekteyiz.
Kürtaj sırasında kanül veya küretle rahim içindeki gebelik materyali boşaltılır. Rahim gebelik materyalinden temizlendikten sonra kanül ya da küret rahimde ilerlerken kazıma sesine benzeyen bir ses gelir. Bu sese uterin crying adı verilir. Uterin cryingin alınması işlemin başarılı geçtiğini ve rahmin tamamen temizlendiğini gösterir.
Kürtajla rahim içinden çıkarılan materyal bütün bir gebelik materyali değildir. Parçalanmış doku ve kanla karışık bir yapıdır. Patolojik olarak incelendiğinde koryonik villuslar da vardır. Erken aşamada kürtaj yapıldığı için bu materyalde kemik, kıkırdak gibi dokular yoktur. Kürtaj sırasında alınan materyal tıbbi atık bölümüne gönderilir. Tıbbi atıklar özel şartlarda toplanarak uygun alanlara, uygun şartlarda gömülür. Hastanedeki hiçbir materyal evsel atıkların olduğu çöplere atılmaz.
Yasal kürtaj onuncu haftaya kadar yapılır. Bu haftaya kadar bebeğin cinsiyeti henüz belli değildir. Bu nedenle bu dönemde yapılan kürtajda bebeğin cinsiyeti anlaşılmaz. Onuncu haftadan sonra tıbbi amaçla yapılan kürtajlarda ise cinsiyet belli olabilir. Cinsiyetin tam olarak belli olduğu kürtaj ise on altıncı haftadan sonradır.
Hafif nezle ve gripken kürtaj yapılabilir. Kürtaj sırasında verilen anestezi sedasyon anestezi olduğu için hafif nezle ve grip gibi enfeksiyon durumlarında verilebilir. Fakat ağır nezle ve grip olduğu durumlarda vücudun savunma sistemi düşük ve enfeksiyonun alt solunum yollarına ilerleme ihtimali olduğu için işlemi birkaç gün ertelemek daha doğru olacaktır.
Koronavirüs (SARS Covid-19) enfeksiyonu sırasında, kürtaj için gebelik erken haftalarda ise mümkün olduğunca yasal süreyi geçmeyecek şekilde ertelenmelidir.
Kalp hastalığı ve kanda pıhtılaşmanın olduğu tromboz durumunda kan sulandırıcılar kullanılır. Kan sulandırıcı kullanan hastalarda kürtaj olabilir. Bazı kan sulandırıcı ilaçların doktor kontrolünde operasyondan bir süre önce bırakılması gerekir. Diğer bazı ilaçların ise doktor kontrolünde kullanımına ara verilerek alternatif diğer ilaç seçenekleri değerlendirilir.
Kanda kanama ve pıhtılaşma zamanı kontrol edilerek operasyon için güvenli değerler saptandığında kürtaj işlemi yapılabilir. Bu düzenlemeler yapılmadan kan sulandırıcı ilaç kullanırken yapılan kürtajlarda ciddi kanama meydana gelir. Bu ilaçları uzun süre kullanan hastalar bazen doktora söylemeyi unutabilir. Bu nedenle bu ilaçların kullanımı özellikle sorgulanmalıdır.
Kürtaj işleminden önce hastanın herhangi bir ilaç ya da besin alerjisi olup olmadığı mutlaka sorgulanmalıdır. Özellikle antibiyotik ve ağrı kesici alerjisi olan hastalara uygun olan ilaçlar verilmelidir. Özellikle yumurta alerjisi olanlara karşı dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu hastalarda bazı anestezi ilaçlarına karşı da alerji olur.
Kürtaj sırasında bazı hastalar kendini güvende hissetmek, destek almak amacı ile bir yakınlarının yanında olmasını isterler. Fakat çok mecbur olunmadığı takdirde kürtaj sırasında sağlık personeli olmayan birinin bulunması ve işlemi izlemesi doğru değildir. Bu tür işlemler sırasında tansiyon düşmesi ve bayılma sonucunda kafa travması gibi ciddi yaralanmalar oluşabilir. Sağlık personelleri için normal karşılanan bu tür operasyonlardan diğer kişiler fazla etkilenebilir.
Sağlık personeli olup ta bu tür işlemlere aşina olan kişiler bile kendi yakınlarının operasyonundan etkilenebilir. Ayrıca işlem sırasında gelişebilecek anormal ve acil durumlara müdahale hasta yakınlarının varlığında zorlaşabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hasta yakınının işlemde bulunması önerilmez.
Kürtajdan sonra rahim içinin tamamen temizlenip temizlenmediği ultrason ile kontrol edilir. Antalya'da ultrason kürtajın daha güvenilir ve daha kolay yapılmasını sağlar. Fakat ultrasonografinin olmadığı durumlarda da kürtaj yapılabilir. Ultrason kürtaj için mutlaka şart değildir. Ancak varsa ultrasonografi eşliğinde kürtaj yapılması tercih edilir.
Kadınların %80’inde rahim idrar kesesine doğru (antevert uterus) yatıktır. %20 kadında da rahim idrar kesesinin ters yönüne doğru (retrovert uterus) kıvrılır. Bu duruma halk arasında rahmin ters olması denir. Rahmin ters olması anormal bir durum değildir. Sadece bir çeşitliliktir. Bu durum gebe kalmayı ve doğumu zorlaştırmaz. Fakat kürtaj sırasında rahmin ters olduğuna dikkat edilmezse, kanül ya da küret ile girilirken rahim delinebilir. Rahmin ters olduğu hallerde bu durum önceden belirlenip işlem uygun olarak gerçekleştirilirse herhangi bir sorun yaşanmaz.
Kürtajdan sonra sigara içilmesi önerilmez. Sigara içmenin direk olarak olumsuz bir etkisi yoktur. Fakat savunma sistemini zayıflattığı için bu tür işlemlerden sonra içildiğinde iyileşme sürecini yavaşlatır. Kürtaj sedasyon anestezi altında yapıldığında aç karnına direk olarak sigara içilmesi tansiyon düşüklüğü yaparak baygınlığa sebep olabilir. Sigara bağımlılarının bir şeyler yemeden ve anestezinin etkisinin (2-4 saat) geçmesini beklemeden sigara içmeleri önerilmez.
Kürtajdan sonra alkol alınması önerilmez. Alkol kürtajda alınan genel anestezinin etkisinin geçme süresini uzatır. Alkol savunma sistemini zayıflatarak iyileşme sürecini geciktirir. Aynı zamanda kürtajdan sonra alınan ilaçların etkisini azaltır. İlaçların kullanım süresi boyunca alkol alınması önerilmez.
Kürtajdan sonra doktor önermediği müddetçe kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak kanamayı artırabileceği için zararlıdır. Özellikle ağrı kesici olarak tercih edilmeyecek bazı kan sulandırıcı ilaçlar vardır. Kalp damar hastalığı olan hastalarda kürtajdan sonra kullanılan bazı rahim kasıcı ilaçlar da zararlı olabilir.
Kürtaj eğer lokal anestezi ile yapılırsa sadece rahim ağzı uyuşturulduğu için işlem sırasında adet ağrısı benzeri bir ağrı olabilir. Lokal anestezi ile yapılan kürtajdaki ağrı kişiler arası farklılık gösterir. Sedasyon anestezisinde işlem sırasında herhangi bir ağrı ya da acı olamaz. İşlem bitince ister lokal ister uyutarak yapılmış olsun hafif bir ağrı olabilir. Kürtajdan yaklaşık 30 dakika sonra belirgin bir ağrı kalmaz.
Uyutarak kürtajda koldan bir damar yolu açılarak anestezik madde verilir. Bu ilaç kişide hafif bir uyku hali yaratır. İşlemi hatırlamaz. İşlemden sonra hemen uyanır. İşlem sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez ve işlemi hatırlamaz. Uyutarak yapılan kürtajda sedasyon anestezi kullanılır.
Kürtaj Antalya'da 10 haftaya kadar yasak değildir. İsteğe bağlı olarak yapılabilir. 10 haftadan sonra kürtaj anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokan bir durum yoksa yapılmaz.
18 yaşından büyük evli olmayan kadınlar başka birinin onayına gerek olmadan Antalya'da kürtaj yaptırabilirler. Ancak evli ise eş onayı ile kürtaj yapılabilir.
Yasal olarak evli olanlarda kürtaj için eşinin de onayı gerekir. Evlilik dışı kürtajda ise eş iznine gerek yoktur. Kürtaj kararı çiftin birlikte aldığı bir karar olmalıdır. Bu nedenle işlem için eş onamı da istenir.
18 yaşın üzerinde sadece kişinin kendi rızası yeterlidir. Evli olan kadınlarda ise eşinin izni de gerekir. 18 yaş altında ise yasal vasisinin izni olmalıdır. 15 yaş altında adli birimlere durum bildirilerek işlem yapılabilir.
Kürtajdan yaklaşık 10-15 gün sonra Antalya’da kürtaj yapan doktorunuza kontrole gelinir. Kürtaj sonrası kontrol ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Kürtaj kontrolünde muayene yapılır. Rahim içi ultrason ile tekrar kontrol edilir. Rahim içi parça kalmadığından ve kürtajın başarılı bir şekilde yapıldığından emin olunur. Kontrol sırasında hastanın şikayetleri varsa gerekli halde tedavi planı yapılır.
Kürtaj sonrası cinsel ilişki 2 hafta geçince olabilir. Daha önce ilişkiye girmek kanama ve enfeksiyon açısından risk yaratır. Bu nedenle belli bir süre rahim içi zarın iyileşmesi için beklenir.
Kürtaj sonrası olası enfeksiyon riski ve ağrı gibi nedenlerden dolayı doktorunuzun verdiği antibiyotik ve ağrı kesiciler hekiminizin önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Ayrıca doktor rahimdeki kas gevşemesinden kaynaklı oluşabilecek kanamalara karşı (atonide) rahim kasıcı ilaçlarda verilebilir.
Kürtajdan sonra kullanılan antibiyotik ve ağrı kesiciler yemeklerden sonra tok karnına bol su ile alınmalıdır. Aç karnına alınan ilaçlar mide problemi yaratabilir. Mide problemi olan kişilerin bu tür ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktoruna belirtmesi gerekir. Bu tür durumlarda ilaçları mide koruyucularla birlikte kullanmak gerekir.
Hipertansiyon ve kalp hastalığı olanlarda rahim kasıcı ilaçların kullanılması pek tercih edilmez. Kürtajdan önce bazı hastalıklar nedeni ile başka ilaç kullanımı varsa (kalp, tansiyon, şeker hastalığı, tiroid hastalığı, böbrek hastalığı gibi) bu ilaçlara kürtaj sonrası devam edilmelidir.
Kürtajdan önce kan sulandırıcı hap kullanan hastalarda ise kürtaj sırasında kısa etkili kan sulandırıcı iğnelere geçilir. Kürtajdan sonra kanama riskinin azaldığı dönemden itibaren tekrar kan sulandırıcı haplara geçilebilir.
İlaçla gebeliği tamamen sonlandıran bir yöntem ülkemizde yoktur. Fakat Kürtaj öncesi ve kürtaj sonrası gebeliğin sonlanmasına yardımcı olabilecek bazı ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilir. Bu ilaçlar rahim ağzını gevşetir. Rahimde kasılma sağlayarak kürtajın daha kolay ve güvenli yapılmasına yardımcı olur.
Kürtaj sırasında karından, rahim ya da vajinal bölgeden herhangi bir kesi ya da dikiş olmaz. Kürtaj cerrahi bir işlemdir. Ancak ameliyat tarzında kesi yapılıp dikiş atılmaz. Kullanılan teknik ve yöntemler tamamen minimal girişimsel işlemlerdir.
Kürtaj sırasında rahim ağzının açılması nedeni ile bulantı, kusma olabilir. Sedasyon anestezi ile kürtaj yapıldığı durumlarda anestezi ilaçları bulantı ve kusma yapabilir. Bulantı ve kusma her hastada olmaz. Olduğu durumlar da kısa sürelidir. İşlemden sonra geçer.
Kürtajdan sonra yaklaşık yarım saat ile 2 saat arası hasta dinlendirildikten sonra taburcu edilebilir. Kürtaj Antalya’da normal seyrinde tamamlandığından emin olunduktan sonra taburculuk yapılır.
Kürtajdan sonra hastanın özel bir durumu yok ise hastanede kalmasına gerek duyulmaz. Kürtaj kolay ve basit bir işlemdir. Ancak her şeye rağmen istenmeyen bir durum geliştiği takdirde nadiren bir ya da birkaç gün Antalya’da hastanede kalınması gerekebilir.
Kürtaj sonrası 1-2 saat dinlendikten sonra kişi günlük yaşamına dönebilir ve çalışabilir. Fakat dikkat gerektiren işlerde çalışıyorsa en az 24 saat dinlendikten sonra işe başlaması tavsiye edilir. Ayrıca ağır işlerden kaçınmalıdır.
Kürtaj yapılan kişinin kan grubu negatif, erkeğin kan grubu pozitif ise kan uyuşmazlığı ihtimaline karşı kürtajdan sonra 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.
Kürtajda tampon rutin olarak kullanılmaz. Rahim ağzındaki kanamaların durmadığı özel durumlarda kısa süreliğine kullanılır. Fakat tampon kullanıldığı durumlarda hasta bu konu hakkında bilgilendirilir. Ve tampon en kısa sürede çıkarılır. Tamponun unutulması ciddi yan etkiler yaratır.
Kürtaj sonrası proteinden zengin gıdalar alınmalıdır. Günlük en az 2 litre sıvı tüketilmelidir. Kürtajda bir miktar kan kaybı yaşandığı için mutlaka kırmızı et, tahin, pekmez, kuru üzüm gibi demir içeriği yüksek kan yapıcı yiyecekler tercih edilir. Katkı maddesi içeren hazır gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
Kürtajdan sonra genital bölgenin nemli kalmasını engelleyecek pamuklu iç çamaşırı, rahat ve bol kıyafetler giyilmelidir. Naylonumsu kıyafetler ve dar kot pantolonlar tercih edilmemelidir. Aynı zamanda kürtaj sırasında giyinip soyunmayı zorlaştıracak tulum gibi kıyafetler önerilmez.
Kürtaj sonrası hemen banyo ve duş yapılabilir. Ayaktan duş şeklinde banyo yapmak önerilir. Kürtaj sonrası oturarak ya da küvette banyo yapmak vajina içine su kaçmasına neden olur. Bu da enfeksiyon açısından risk oluşturur. İyileşme döneminin tamamlanması ile normal şekilde banyo yapılabilir.
Kürtaj Antalya'da hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde jinekolog doktor tarafından yapılır. Antalya Devlet Hastaneleri, Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Antalya kürtaj yapan özel hastanelerin çoğunda kadın hastalıkları bölümü bulunmaktadır. Kadın Hastalıkları Ve Doğum bölümünün olduğu hastane ve kliniklerde kürtaj yapılabilir. Antalya kürtaj yapan hastanelerde doktorlar genellikle benzer teknik ve yöntemleri kullanır.
Kürtaj sonrası prezervatif, spiral, doğum kontrol hapı, vajinal halka, kol altı implant, aylık ve 3 aylık iğneler, tüplerin bağlanması gibi doğum kontrol yöntemleri kullanılabilir. Dışarıya boşalma yöntemi modern bir yöntem değildir ve %40 gebelik ihtimali vardır. Bu yüzden gebelikten korunmak isteyenlere önerilemez.
Kürtajdan 10-15 gün sonra spiral takılabilir. Daha erken dönemde rahim içi zar dokusu iyileştiği için spiral takılması önerilmez.
Kürtaj sonrası korunmasız ilişki olduğu taktirde yeni bir gebelik oluşabilir. Kürtajdan itibaren ilk 15 gün ilişki önerilmez. 15 günden önce olan ilişkilerde ise mutlaka korunmak gerekir.
Kürtajdan sonra gebelik hormon değeri hemen negatif olmaz. Bu hormonun kanda belli bir yarılanma ömrü vardır. Bu nedenle kürtajdan sonra yaklaşık 1 aya kadar kanda değeri pozitif çıkabilir. Kürtaj sonrası değeri gittikçe azalır. Ve bir sonraki adet dönemine kadar sıfırlanır.
Kürtaj işleminde enfeksiyona bağlı tüplerde yapışıklık olmadığı müddetçe kısırlık meydana gelmez. Kürtaj doğurganlığı olumsuz etkilemez. Ancak çok sayıda kürtaj olmak rahim içi yapışıklık yaratarak kısırlığa neden olabilir.
Kürtaj sonrası rahim ve yumurtalıkları etkileyen ciddi enfeksiyon (pelvik inflamatuar hastalık) olduğu durumlarda tüplerde tıkanıklık meydana gelebilir. Bu nadir görülen durum uygun şartlarda yapılmayan kürtajlarda görülür.
Kürtaj sırasında rahim delinmesi nadir görülen bir komplikasyondur. Rahimde anomali olması, kürtajda metal küret kullanmak, çok sayıda kürtaj olma, çok doğum yapma, ileri gebelik haftası durumlarında rahim delinmesi ihtimali daha yüksektir. Kürtaj öncesi bazı ilaçların kullanımı, plastik kanül kullanma, ultrason eşliğinde kürtaj ve doktorun deneyimli olması rahim delinme ihtimalini azaltır.
Kürtaj olurken kızlık zarı bozulabilir. Bakire olup gebe kalan biri kürtaj olduğunda kızlık zarı bozulma ihtimali vardır. Fakat uygun aletler kullanarak dikkatli yapıldığında bozulmayabilir. İşlem öncesi bu durumu tahmin etmek zordur. Yada kızlık zarı bozulduktan sonra kızlık zarı dikimi yapılabilir.
Kürtaj sonrası ağır olmayacak şekilde spor yapılabilir. Fakat deniz ve havuza girmeyi gerektiren sporların yapılması 15 gün önerilmez.
Kürtajdan sonra yoğun olmayan kırmızı ya da kahverengi bir akıntı olabilir. Fakat yoğun, sarı yeşil renkli ve beraberinde karın ağrısı bulunan bir akıntı beklenmez. Bu durumda enfeksiyon riski nedeni ile doktora başvurmak gerekir.
Kürtajdan sonra ilk 15 gün cinsel ilişkiye girmek zararlıdır. Bu dönemde ilişkiye girmek enfeksiyon riskini artırır. 15 günden sonra cinsel ilişkiye girmekte bir sakınca yoktur.
Kürtaj Fiyatları 2021 Antalya ilinde kürtajın yapılacağı hastane, tercih edilen doktor ve uygulanacak olan anestezi yöntemine göre değişir. Kürtaj fiyatını etkileyen bir diğer durumda gebelik haftasıdır. Erken haftalarda yapılan kürtaj operasyonunda kürtaj fiyatları daha düşük olmaktadır. Tanısal ve tedavi amaçlı yapılan kürtaj operasyonunda ise 2021 kürtaj fiyatları farklılık gösterebilir.
Gebelik haftanızı ve kürtaj sırasında hangi anesteziyi yaptırmak istediğinizi doktorunuza belirtirseniz kürtaj fiyatı için daha doğru bilgiye ulaşabilirsiniz. Kürtaj Fiyatları Antalya'da bu faktörler ışığında şekillenir. Kürtaj fiyatları 2021 için etkili başlıca faktörler şunardır;
Gizlilik Taahhütnamesi
Antalya kliniğimize başvurma sebebiniz ve kişisel bilgileriniz yasal haklarınız kapsamında (T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği R.G. 01.08.1998, 23420) tamamen gizli tutulacaktır. Başka şahıslara kişisel bilgileriniz, hastalığınız ve tedaviniz hakkında bilgi verilmez.
Merhaba kürtajın fiyatını öğrenebilir miyim. 5 haftalık gebelik. Tüp mide ameliyatı olduğum için gebelik riskli benim ve bebeğin açısından. Bilgi verirseniz sevinirim
Fiyat bilgisi için lütfen 0 242 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Adetim gecikti gebe olduğumu düşünüyorum 15 yada 1aylik aldırmak istiyorum kürtaj fiyatını Söyler misiniz acaba
Kürtaj fiyatı için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan gün içinde bilgi alabilirsiniz.
Hocam hayırlı günler eşim suan 6 haftalık hamile ve kürtaj yaptırmayı düşünüyoruz 2 çocugumuz var ikiside normal doğumla oldu hem kürtaj mümkünmü hemde ücret hakkında bilgi alıcaktım
Fiyat ve randevu için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
funda hanım selamlar ķürtaj için fiyat alcaktık maddi durumum iyi degil daha öncede hamilelik dönemimde yardımcı olmuştunuz ücret ögrenmek istiyorum kürtaj için sanırım 1.5 aylık tşk
Fiyat bilgisi için lütfen sabit hattımızdan gün içinde bize ulaşınız.
Merhabalar daha önce gelmiştim sizin kliniğinize acaba kürtaj fiyatını öğrenebilir miyim?
Kürtaj fiyatı için lütfen 0 242 322 97 73 numaralı sabit hattımız dan bize ulaşınız.
Merhaba ben 41 yaşındayım adetime göre 8 haftalık hamileyim .bebek kalp atışlarım duyulmadı gebelik kesem 8 haftalık bebek gelişim 6 haftalık bebek kürtaj yapılması yönünde doktorum Bilgi verdi .klinik gelsem detaylı ultrason bebek kalbinin atışı var mı yok mu diye bakabilirmiyiz.biraz daha bekleyip öyle mi geleyim Bilgi verirseniz sevinirim
Sabit hattımızı arayıp (0 242 322 97 73) Randevu alarak gelebilirsiniz.
Merhaba, Sanirim hamileyim son adet baslangic tarihim 24.06.2020 ondan sonra adetlenmedim. Dün hizli test yaptim ama emin olamadim birinci cizgi gözüküyor ikincisi ise gri renginde gölge gibiydi. Ve istemedigim bi hamilelik maalesef. Hamilemiyim degilmiyim diye ögrenmek istiyorum ve büyük ihtimal kürtaj sartlarinida konusmak istiyorum. En kisa zamanda bana dönüs yapabilirseniz sevinirim. Iyi günler.
Size en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız, dilerseniz 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Genel muayene ve gebelik kan testi fiyatı ne kadardır? Gebelik varsa da 4-6 haftalık kürtaj fiyatı ne kadardır
Kan Testi, Kürtaj Fiyatı ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.
4 haftalık hamile olma riskim var ve aldırmak istiyorum fiyat bilgisi lütfen
Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.
Funda hanım Test yaptım pozitif çıktı ama aldırmam lazım yasal süreç geçmeden muayene. Ve kürtaj fiyatını öğrenebilir miyim
Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.
Üçüncü gebeliğime hamile kaldım. Ve istemediğimiz için öneriler doğrultusunda Funda Hanımı buldum. Hiçbir sıkıntı yaşamadım. Kendisine teşekkür ederim. Korktuğum gibi olmadı hiçbir şey. Çok memnun kaldım.
İlk gebeliğimdi. Aynı zamanda da henüz istemediğim bir gebelikti. Çok korkmuştum. Ne yapacağım, hangi doktor iyidir, istemediğim için beni yargılar mı, ilgilenir mi gibisinden kafamda onlarca soru vardı. Kürtaj olmak istiyordum. Ve tabi ki en iyi doktoru araştırdım. Funda Hanımı buldum. İyi ki de buldum. Hakkında yazan iyi yorumların hepsinin doğru olduğunu bizzat kendim muayenelerimde gördüm. Hatta aklımda oluşan sorulara telefonda bile yeteri kadar cevap verdi. Kesinlikle çok iyi bir doktor. Ve her şeyden önemli olan hasta ile ilgiyi de size sonuna kadar hissettiriyor. Umarım hayat Funda Hanıma güzel şeyler sunar. Hastalarına yaşattığı güzelliklerin karşılığını bulur.
Merhabalar Funda Hanım doktordan önce güler yüzüyle insanı rahatlatan yönü var ki insan her ne kadar da endişe korku içinde de buraya gelse o endişe ve korku bir anda kayboluyor. Çok ilgili. Küçük davetsiz bir misafir gelmek üzereydi. Bu durum ne kararsızlık ne kadar kötü de olsa Funda Hanım sayesinde iyi bir şeklide atlattık. Funda Hanımın kendisine çok teşekkür ediyorum. Kendisini çok seviyorum.
Funda Hanıma öncelik olarak çok teşekkür ederim. İstenmeyen gebelik olan 9 haftalık gebeliğimi kırmadan üzmeden gerçekleştirdi. Gerek kendisi gerek çalışanları güler yüzlülüğü ve samimiyetleri şükranlara değer. Hiçbir ağrı sızı işlem sonrası hiç yaşamadım. Doktorumun hekimliğine güveniyor ve başarılarının devamını dilerim.
Öncelikle merhabalar; Hayatımızda dönem dönem acı ve tatsız olaylar yaşadığımızda kendimizi bir çıkmazda ve yaşadığımız problemlerle boğuşurken bir yol, tutunacak bir dal ararız. Hatalar sonucu edindiğimiz bu acı tecrübeler bizi olgunlaştırır. Ben gebeliğimin 6’ıncı haftasında tanıştım Dr. Funda Hanımla. Başıma ilk defa gelen bu olayda kendime kızıp utanırken bir doktorla bunu nasıl paylaşabileceğimi düşünürken hayat bana Dr. Funda Hanımın muayenehanesinde kendisi ile tanışma fırsatı sundu. Kapıdan içeri girdiğim an enerjisi, sıcakkanlılığı, anlayışı ve güler yüzü sayesinde kendimi rahat bir şekilde konuşurken buldum. Yaşadığım travmanın üstüne bir travma daha yaşayacağımı, hor görülüp küçüleceğimi düşünürken bana moral veren güç veren kendisi oldu. Kürtaj oldum. Şu an bu yazıyı yazarken iyi ki Dr. Funda Hanımla tanışmışım diyorum. Her şey için kalben teşekkür ediyorum. Başarılarınızın devamını diler saygılarımı sunarım.
Tam 10 gün önce ne yapacağımı bilmeksizin bir arkadaşımın vasıtası ile Funda Hanımla tanıştım. 6 haftalık hamile olduğumu ve kürtaj yaptırmayı ve bunun için de iyi bir doktor araştırırken ilgisinden, çalışanlarından tutun hepsi çok iyi insanlar. Kürtajım ağrısız sıkıntısız geçti. Hiçbir acı hissetmedim. Funda hanıma ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Kürtaj olma sebebim evlilik dışı gebe kalmamdan ailemin kabul etmemesi bu olayı söyleyemem den de kaynaklıydı. 25 yaşımda olduğuma rağmen henüz iş hayatımın çok başındayken ailem kabul etse dahi erkek arkadaşımın yanımda durmayışından dolayı büyük bir sorumluluğu kaldıramazdım. Funda Hanımın ben tereddütlüyken bir arkadaş gibi içimi rahatlatması ilgisinden dolayı sonsuz teşekkür ediyorum.
Hayatımda yaşamak istemeyeceğim bir olay olan kürtaj benimde başıma geldi. Bu durumu kabullenmem zor oldu ve korktum. Kliniğe gelirken hem tedirgin hem endişeliydim. Funda hanımın sakin ve şefkatli yaklaşımı sakinleşmeme çok yardımcı oldu. Bir kadın doktorunda olması gereken fazla düşünceli bir doktor. Operasyon da çok başarılı geçti. Sonrasın da da çok ilgili oldukları için klinikteki bütün çalışanlara ve Funda Hanıma çok teşekkür ederiz.
Dünyanın en güzel şeyi anne olmakken bazı sebeplerden dolayı çocuğumu aldırmak zorunda kaldım. Aldığım belki en zor kararlardan biriydi… İnşallah Allah tekrar nasip eder… Funda Hanıma her şey için çok çok teşekkür ederim.
Merhaba, Henüz hazır olmadığım, davetsiz misafirle beraber endişe, kaygı ve korku duygularını da duyumsamaya başladım. Çünkü bebek aldırmak düşüncede dahi insanı rahatsız ediyor. Burada çekinerek gelmeme rağmen, her şeyin normal olduğunun hissettirilmesi, nezaketli karşılama ve en önemlisi hiç ağrı ve sızı olmadan bunu atlatmış olduğumu söylemeliyim. Teşekkür ediyorum. Funda Hanıma.
Funda hanımla istenmeyen bir gebelik sonucu tanışma fırsatı buldum. Korka korka geldiğim hastaneden gülerek çıktım. Çok ilgili sandığımdan daha kısa bir sürede işlerim bitti. Sağlığım açısından bütün tetkiklere detaylı bakıldı. Ameliyat günü çok korkuyorduk. Eşimle ilk defa küretaj olacaktım. Çok ilgili ve güler yüzlü kişiliğiyle tekrar normal hayatıma geri döndürdü. Hijyenik ve bütün kurallara tam anlamıyla uyuyor. Kendisine buradan tekrardan teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Kadın olarak mesleğinde çok başarılı biri. İyi ki tanıdım ve geldim.