Miyomlar rahimde bulunan kas tabakasından gelişen iyi huylu tümörlerdir. Rahmin en iç tabakasına, orta tabakasına ve dış tabakasına yerleşebilir. Miyom gebe kalmayı güçleştirse de miyomla birlikte gebelik oldukça sık görülen bir durumdur. Kürtaj sırasında da özellikle miyom rahim iç tabakasına doğru baskı yapıyorsa zorluk yaşanabilir.
Miyom rahim ağzına yakın bir yerde ise gebelik materyalinin rahim içerisinden tamamen temizlenmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle işlemden önce rahim ağzını yumuşatan ve açan bazı ilaçlar kullanmak gerekebilir. Kürtajdan sonra miyomu olan hastalarda rahmin kasılarak toparlanması güçleşebilir. Bu durum kanamayı artırır. Böyle durumlarda rahim kasıcı ilaçlardan faydalanılır.
Yumurtalık kisti gebelikle birlikte görülebilir. Yumurtalık kisti çok ileri boyutlarda değilse (10-15 cm) kürtajı olumsuz etkilemez. Basit kistler kürtajdan sonra genellikle kaybolur. Kistin çok büyük olması nadiren rahmin yönünü bozarak kürtajı zorlaştırabilir. Yumurtalık kisti kürtaj ile birlikte asla temizlenmez. Ancak kürtajdan sonra küçülebilir.
Gebelikle birlikte miyomlarda büyüme meydana gelir. Kürtaj sonrası gebeliğin sonlanması ile birlikte miyomda zamanla küçülür. Gebelik öncesi boyutundan daha fazla bir küçülme gözlenmez. Kürtaj ile miyom temizlenmez ve yok olmaz. Gebelikle birlikte yumurtalıklarda bazı kistler görülebilir. Gebeliğin sonlanması hormonal seviyede azalma yaratarak kistlerde küçülme sağlar.
Kürtaj sonrası hormonal değişikliklerden etkilenen basit folikül kistleri küçülür. Endometrioma gibi kistler ise progesteron etkisinin yok olması ile birlikte büyüyebilir. Dermoid kist gibi kistlerin boyutunda ise herhangi bir değişiklik olmaz.
Kürtaja rağmen mevcut bir kist büyüyorsa mutlaka takip edilmeli ve kanser açısından değerlendirilmelidir. Özellikle kist 5 cm’den büyük ise içerisinde ekojenik yapılar varsa, kitle içeriği fazla ise, kist duvarı kalınsa, kandaki tümör belirteçleri (CA125, CA19-9, AFP, CEA) yüksek ise, karın içinde sıvı varsa mutlaka kanser açısından değerlendirme yapılmalıdır.