Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Çikolata Kisti Ameliyatı Tedavisi

Çikolata Kisti

Çikolata kisti yumurtalık içinde koyu kahverenkli çikolata benzeri rahim zarı içeren kistlerdir. Çikolata kisti tedavisi kistin çıkarılması ile olur. Çikolata kisti ameliyatı kapalı (laparoskopik) ya da açık ameliyat şeklinde yapılabilir.
Çikolata Kisti

Çikolata Kisti

Çikolata kisti (Endometrioma) yumurtalık içinde koyu kahverenkli çikolata benzeri rahim zarı içeren kistlerdir. Rahim içini örten endometrium denen zar tabakası bazen vücudun değişik yerlerinde bulunabilir. Bulunduğu yere göre farklı klinik bulgular verir. Rahim zarı %75 oranında yumurtalıklara yerleşebilir. Rahim zarının yumurtalıklarda olması durumunda adet dönemlerinde kanama sonucu içi çikolata görünümlü kistler oluşur. Bu kistlere çikolata kisti veya endometrioma adı verilir.

Çikolata Kisti Belirtileri

Çikolata kisti bulunduğu yere ve boyutuna bağlı olarak farklı klinikler ile bulgu verebilir. Çikolata kistleri alt batında ağrı, kasık ağrısı, aşırı sancılı adet görme, ilişki sırasında ağrı ve kısırlık yapabilmektedir.

Çikolata kisti boyutunda artış olması durumunda kist duvarı yırtılabilir. Bu durumda çikolata kisti içindeki sıvı karın içi boşluğa yayılarak bulantı, kusma, ateş, şiddetli karın ağrısı gibi akut batın şikayetleri olabilir.

Çikolata kistine yol açan rahim içi zar yumurtalıklara yerleşebileceği gibi akciğerler de dahil olmak üzere vücudun çok farklı yerlerinde bulunabilir. Oluşan şikayetler rahim içi zarın bulunduğu yere göre değişir. İç organlar, diyafram, akciğerler ve kemiğe bile yerleşebilir. Bu durumda belirtiler çok geniş bir yelpazede değişir.

Çikolata Kisti Ultrason

Çikolata kisti ön tanısı ultrason ile yapılır. Ultrasonda basit yumurtalık kistleri siyah renkte görünür. Ancak çikolata kisti tekrarlayan kist içi kanamalar nedeni ile ultrasonda daha beyaz, gri renkte olur. Bu kistlerin kesin tanısı cerrahi olarak çıkarılması sonucu patolojiye gönderilmesi ile konur. Bu kistler iyi huylu kistlerdir. Çok nadiren kötü huylu lezyona dönüşüm gösterebilir. Bu dönüşüm 6 cm’nin altındaki kistlerde oldukça ender görülür. Yapılan kan testlerinde CA-125 denen tümör belirtecinde artış olabilir.

Küçük boyutlu kistler alttan yapılan ultrason ile daha büyük kistler ise karından bakılan ultrason ile kolaylıkla saptanır. Bazen çikolata kistinden emin olmak için alt batın MR görüntülemesi yapılabilir. Özellikle dermoid kist, kistik tümörlerin ayrımında MR görüntüleme yardımcı olabilmektedir. 

Çikolata Kisti Kendiliğinden Küçülür Mü?

Çikolata kisti genellikle kendiliğinden küçülmez. Çikolata kisti tedavisi kistin çıkarılması ile olur. Çikolata kisti ameliyatı kapalı (laparoskopik) ya da açık ameliyat şeklinde yapılabilir. Çikolata kisti ameliyatının nasıl yapılacağına boyut ve yerleşimine göre karar verilir. Bu kistler genellikle çevre dokulara yapışıktır. Bu yüzden çikolata kisti tedavisi zordur. Ameliyat ile çikolata kistini çıkarmak bazen güç olabilir. Bu nedenle çikolata kisti tedavisinde bazen açık ameliyatlar tercih edilir.

Çikolata kisti ameliyatında sadece kist alınarak yumurtalık korunmaya çalışılır. Ancak kistin büyük olması, çevre dokulara yapışık olması ve yerleşiminin problemli olması nedeni ile çikolata kisti tedavisinde kistin bazen yumurtalık ile birlikte çıkarılması gerekebilir. Eğer kadın ileri yaşta ise çocuk planı yoksa çikolata kisti tedavisinde kisti yumurtalık ile birlikte almak tercih edilebilir. 

Çikolata kisti tedavisinde bazen kist içeriğinin iğne ile boşaltılması uygulanabilmektedir. Ancak bu durumda kistin tekrarlama olasılığı yüksektir. Çikolata kistinin tekrarlama riski açık ya da kapalı yapılan ameliyatlar sonrası da vardır. Ancak iğne ile boşaltmaya göre daha düşüktür.

Çikolata kisti tedavisi Antalya ilinde açık ya da kapalı ameliyat ile Doktor Funda Yazıcı Erol tarafından başarılı olarak yapılmaktadır.

Çikolata Kisti Ameliyatı Antalya

Çikolata kisti ameliyatı kistin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Çikolata kisti yumurtalıkların üzerinde rahim zarı olması sonucu gelişen kahverengi ya da siyah sıvı içeren kistlerdir. Çikolata kisti içindeki sıvı tekrarlayan kanamalara bağlı bu rengi alır. Her adet döneminde kist içine değişik derecelerde kanama olabilir. Çikolata kisti genellikle komşu dokulara yapışıktır.Çoğunlukla 3-5 cm boyutunda olan bu kistler 10-15 cm kadar da olabilmektedir. Kistler genellikle tek taraflıdır. Bazen çift taraflıda görülebilir. Ailede çikolata kisti olan bayanlarda bu şekilde kist görülme sıklığı artmaktadır. Bu nedenle hastalığın gelişmesinde genetik nedenler bulunabilir. 

Çikolata Kisti Kendiliğinden Geçer Mi?

Çikolata kisti tedavi edilmez ise boyutu zamanla artabilir, kendiliğinden geçmez. Çevre dokulara daha fazla yapışıklık olabilir. Çikolata kisti tedavisi zamanında yapılmaz ise zamanla daha fazla karın ağrısına neden olur.

Çok nadiren özellikle 6 cm’nin üzerindeki kistlerde kötü huylu dönüşüm olabilmektedir. Kist boyutu arttıkça çikolata kisti ameliyatı da zorlaşmaktadır. O yüzden çikolata kisti tedavisi için geç kalmamak önemlidir.

Çikolata Kisti Ameliyatında Yumurtalıklar Alınır Mı?

Çikolata kisti ameliyatı sırasında öncelikle yumurtalıklar korunmaya çalışılır. Bazen kistin boyut, yerleşim ve yapışıklık durumuna göre yumurtalığın kısmen ya da tam olarak çıkarılması gerekebilir. Yumurtalıkların hormon üretimlerini değerlendirmek için çikolata kisti ameliyatından önce ve sonra kan hormon düzeylerine bakılır.

Çikolata Kisti Ameliyatı Sonrası

Çikolata kisti ameliyatı kapalı ya da açık yöntemle yapılır. Her iki ameliyat sonrası hastanede bir ya da birkaç gün kalmak gerekir. Çikolata kisti ameliyatı sonrası lekelenme tarzı hafif vajinal kanama olabilir. Ağrı ameliyat sonrası azalarak kaybolur. Laparoskopik çikolata kisti ameliyatında hasta daha çabuk toparlar ve daha erken taburcu edilebilir. İyileşme süreci laparoskopik çikolata kisti ameliyatında açık olana göre daha hızlıdır. İyileşme süreci kapalı ameliyatta yaklaşık bir hafta açık ameliyatta ise birkaç hafta sürer.

Çikolata Kisti Olanlar Hamile Kalabilir Mi?

Çikolata kistleri çevre dokulara yapışıklık oluşturabilir. Yapışıklık miktarı ne kadar fazla ise hamilelik şansı o kadar azalacaktır. Kadınlar çikolata kisti varken hamile kalabilir. Kist çok büyük değil ise takip edilir. Tedavisi doğum sonrasına bırakılır. Çikolata kisti olması doğuma bir engel değildir.

Çikolata kistleri olan bayanlar bazen kendiliğinden gebe kalamaz. Özellikle çikolata kisti sayısı ve yapışıklık miktarı fazla ise gebe kalma oranları azalacaktır. Bu tür bayanlar için yumurtlama, aşılama ya da tüp bebek tedavileri yapılabilir.

Çikolata kisti tedavisi ve ameliyatı için Antalya kliniğimizden bilgi alabilirsiniz.

SORU SORABİLİRSİNİZ
  • D
    Dug***03.01.2022

    Eşime daha önce muayene de kist var dendi,bu konuda bilgi almak ve ameliyat için fiyat öğrenebilir miyim?

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

SORU SOR
En az 70 karakter
Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621