Human Papilloma Virüsünün (HPV) cinsel bölgede oluşturduğu deri lezyonlarına genital siğil denir. Bu virüs genital bölgede karnabahar benzeri kabarık döküntülerin çıkmasına neden olur. Siğil virüsü genellikle cinsel ilişki ile bulaşır. Aşı bu virüsten korunmada oldukça etkilidir. Lezyonlar çoğunlukla kaşıntılı değildir. Bazen hiç belirti vermez.
Genital siğiller dış genital bölgede olabileceği gibi vajina içi ve rahim ağzında da görülebilir. Bazı kadınlarda cilt lezyonları olmasa bile HPV testi pozitif çıkabilir.
Genital siğiller toplumda %1-2 civarında bulunur. Çoğunlukla 18-30 yaşlar arasında cinsel aktif dönemde ortaya çıkar.
HPV'nin 200’ün üzerinde tipi bulunmaktadır. Genital siğile en sık neden olan virüs tipleri, tip 6,11, 16 ve 18’dir. Bu virüs toplumda %10 civarında HPV taşıyıcılığı şeklinde bulunur.
Genital siğil genellikle cinsel yolla bulaşan viral bir enfeksiyondur. Bulaşma sonrası HPV virüsü ciltteki küçük çatlak ve zedelenme olan kısımlara yerleşerek kabarcıklı deri lezyonlarına neden olur. Virüs bulaştıktan sonra uzun bir süre belirti vermeden gizli olarak vücutta kalır. Yaklaşık 1-12 ay arası bir süre içinde lezyonlar ortaya çıkar. Lezyonlar deriden kabarık ya da aynı seviyede kahverengidir.
Genital bölgede yeni başlayan kaşıntı ve daha önce olmayan karnabahar benzeri lezyonların görülmesi siğil için önemli bir belirtidir. Genital siğiller küme yapma eğilimi gösteren cilt lezyonlarıdır. Sayı ve büyüklükleri değişkendir. Kozmetik problem oluşturmasının yanında kaşıntı, kanama ve bazen ağrı gibi şikayetlere neden olur.
Lezyonlar bazen o kadar fazladır ki anüs, vajina ve genital bölgeyi kitle şeklinde doldurabilir. Kadınlarda en sık dış genital bölgede, daha sonra makat çevresi, vajina ve rahim ağzında yerleşir. Vajina ve rahim ağzında yerleşen lezyonlar ilişki sırasında ağrı, vajinal yanma, kanama ve kaşıntı gibi şikayetlere yol açabilir.
Genital siğiller iç dudaklarda, klitoris, dış dudaklarda ve anüs bölgesinde olabilir. Rahim ağzına yerleşebilir. Bu bölgedeki siğiller öncü lezyonlar oluşturarak rahim ağzı kanserine dönüşebilir. Rahim ağzı kanseri gelişiminde özellikle tip 16 ve 18 daha sık sorumludur.
Genital siğil tedavisi Antalya kliniğimizde yakma, dondurma, cerrahi olarak çıkarma ve ilaç ile yapılabilir. Tedavi şekli lezyonların sayı ve boyutuna göre değişir. Tekrarlamayı önlemek için siğiller tamamen ortadan kaldırılmalıdır.
Genital siğil lezyonları tedavi ile ortadan kaldırılsa dahi, HPV virüsü bu bölgede hücre içinde gizli bir şekilde kalarak uzun yıllar sebat edebilir. Ancak gözle görünür lezyonu olmayan kişilerin bu virüsü bulaştırılma olasılığı oldukça düşüktür.
Genital siğili çok ya da büyük olan hastalarda işlem birkaç seansta yapılır. Bu şekilde kademeli olarak yapılan tedavi ile lezyonlar sayı ve boyut olarak azaltılıp küçültülebilir.
Genital siğil (HPV) tedavisi öncesi lokal anestezi uygulanarak siğilin bulunduğu bölge uyuşturulur. Sayı olarak fazla ve dev siğillerde işlem genel anestezi altında yapılır.
Genital siğil dondurma işlemi sıvı nitrojen kullanılarak kriyoprob adı verilen cihazlar ile yapılır. Bu yönteme kriyoterapi tedavisi denir. Kriyoterapi sıvı nitrojen ile genital siğilleri dondurarak yok eder. Sıvı nitrojen genital siğil üzerine 10-20 saniye süre ile uygulanır. Eğer siğil boyutu büyük ve sayı fazla ise ilk önce lokal anestezi yapılır.
Sıvı nitrojen siğil üzerine ve hemen çevresine uygulanır. Sıvı nitrojen ile siğiller önce donar, daha sonra çözünür. Lezyonların sayı ve boyutuna göre sıvı nitrojenin uygulama süre ve sayısı değişir.
Sıvı nitrojen uygulanırken o bölgede hafif ve orta derecede bir yanma hissi olabilir. Dış genital bölgedeki lezyonlarda tedavi daha kolay olurken, idrar kanalı çıkışında, vajina ya da anüs girişi içindeki lezyonlarda daha zordur. Bu lezyonlar tedavi edilirken büyüteç benzeri bir alet kullanılır.
Genital siğil yakma ile HPV tedavisi elektrokoter denen bir alet ile siğillerin yakılması şeklinde yapılır. Düşük voltajlı elektrikli bir prob ile genital siğiller yakılır. Elektrokoter cihazı ile genital siğil yakma tedavisi klinik ortamında ve hastanelerde yapılabilir.
Genital siğil yakma tedavisi sonrası biraz ağrı, şişlik ve kızarıklık olabilir. İyileşme genellikle 2-4 hafta içinde olur. Yakma işlemi geniş bir doku alanına uygulandıysa iyileşme süresi uzar. Bu durumda iyileşme sonrası iz kalma ihtimali vardır. Yakma tedavisi ile hastaların çoğunda 6 aylık süre içinde tekrarlama olmaz.
Genital siğil yakma ile HPV tedavisi işleminde kanama, enfeksiyon ve ağrı gibi risk ve istenmeyen durumlar olabilir. Yakma sonrası kanama genellikle minimaldir. Çünkü genital siğil yakma işlemi sırasında elektrokoter kan damarlarını yakarak tıkar. Bu da kan kaybını önler.
Genital siğil yakıldıktan sonra kişinin doku yanıtına göre iz kalma düzeyi değişir. Küçük siğillerin tedavisinde iz kalmadan iyileşme olurken, daha büyük ve sayı olarak fazla olan genital siğil tedavisinde iz kalabilir.
HPV dış ortama dayanıklıdır. Bu da bulaşması için avantaj yaratır. Genital siğilde bulaşma derideki küçük çatlak ve zedelenmelerle olur. Genital siğil genellikle HPV taşıyan erkekle korunmasız cinsel ilişki sonrası bulaşır. Ancak cinsel birliktelik dışında da virüs geçişi olabilir.
Cinsel ilişki dışında virüs bulaşma yolları şunlardır;
Farklı HPV tipleri genital bölge dışında el ve ayaklara yerleşerek siğile neden olabilir. Yüzlerce tipi bulunan HPV’nin yaklaşık üçte birine yakını cinsel yolla bulaşır. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda prezervatif kullanımı az olduğu için bu kişilerde HPV görülme sıklığı fazladır.
Erken yaşta birden fazla partner ile cinsel aktif yaşamın olması ve korunmasız ilişki önemli bir risk faktörüdür. Bğışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda genital siğil görülme riski yüksektir. Bğışıklık sistemi bazı ilaçlara bağlı, HIV enfeksiyonu ve diyabet gibi durumlarda zayıflayabilir. Sigara ve alkol kullanımı siğil gelişimi için risk faktörleridir. Cinsel yolla bulaşan başka hastalıkların varlığı diğer risk faktörlerini oluşturur.
Genital siğili önlemenin en önemli yollarından biri HPV aşısı olmaktır. HPV aşısı genital siğilden korur. Genital siğil aşısını hem erkek hem de kadınlar yaptırabilir. Rahim ağzı kanserinde E6 ve E7 proteinleri üretilir. HPV aşısı E6 ve E7 proteinleri üzerinden etki gösterir.
HPV özellikle aktif cilt lezyonlarının olduğu dönemde oldukça bulaşıcıdır. Prezervatif kullanmak bile bazen koruyucu olmaz. Cinsel ilişki sırasında prezervatifin korumadığı açıkta olan kısımlardan deri teması ile siğil virüsü geçebilir. Bu nedenle lezyonları fazla ve büyük olan biri ile ilişkiye girilmemelidir. HPV aşısı, hem siğil hem de rahim ağzı kanserine karşı korur.
HPV aşısı genellikle virüs ile karşılaşmamış kişilere uygulanır. 13-18 yaş aralığındaki genç kızlar HPV aşısı için ideal gruptur. Bu aşı enfeksiyonu geçiren kişilere de yapılabilir.
2023 yılında ülkemizde 9'lu HPV aşısı olarak bilinen etkinliği yüksek yeni bir aşı kullanıma girmiştir.
Gebelikte görülen siğiller eğer çok büyük değilse tedavi edilmez. Çünkü gebelik döneminde vücudun bağışıklık sistemi düşer. Bu nedenle tekrarlama oranı yüksektir. Doğumdan sonra genital siğillerin kendiliğinden iyileşme olasılığı oldukça fazladır. Doğumdan sonra iyileşmeyen genital siğiller rahatlıkla tedavi edilebilir.
Gebelik döneminde çok büyük olan siğiller tahriş ile birlikte kopma ve kanamalara neden olur. Bu tür siğiller tedavi edilebilir. Tedavi edilirken krem tedavisi tercih edilmez. Lokal anestezi ile koterizasyon yapılabilir. Vajina içerisinde ve girişte yoğun siğillerin olması durumunda normal doğum tercih edilmez.
Gebelikte genital siğiller doğumun şekli konusunda önem arz eder. Siğiller bazen o kadar büyük olur ki vajinal kanalı tıkayıp normal doğumu engelleyebilir. Normal doğum siğillerin bebeğe geçme olasılığı yüzünden tercih edilmez.
Bebeğin siğil virüsü kapması, üst solunum yollarında papillom denen lezyonlara yol açar. Papillomlar bebekte solunum sıkıntısı oluşturabilir. Bundan dolayı annede genital siğil bulunuyorsa bu gebelerde sezaryen ile doğum tercih edilir.
Genital siğili olan bir erkeğin ya da kadının cinsel hayatında rahat olması için mutlaka tedavi görmesi gerekir. Ayrıca partnerin HPV aşısı olması onu genital siğilden koruyacaktır.
Genital siğili olan kişi ilişki sırasında bu virüsü eşine bulaştırma kaygısı taşır. Bu da cinselliği olumsuz yönde etkiler. Cinsel isteksizlik ve endişeler nedeni ile ilişkiyi sürekli ertelemek isteyebilir. Uzun vadede yaşanan cinsel sorunlar çiftleri boşanmaya kadar götürür. Genital siğil tedavisini ertelememek ve bir an önce sorunu çözmek, kişinin yaşam kalitesini artıracaktır. Ayrıca yaşanan cinsel problemleri giderecektir.
Hpv nedenli genital siğil kaybetme işlemi hakkında bilgi almak istiyorum. 1 tane büyük siğilim var diğerleri çok küçük olmak üzere yaklaşık 4-5 tane siğil var. Hangi işlemler yapılabilir? İşlemlerin ücreti ve muayene ücreti hakkında bilgi alabilir miyim? Teşekkür ederim.
Fiyat, bilgi ve dilerseniz randevu için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba. Aylardır genital siğil problemiyle uğraşıyorum. Belki 50 ye yakın irili ufaklı siğilim vardır. Bana yardımcı olur musunuz?
Randevu için lütfen sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba. Benim genital.i bölgemde çok küçük gözle görünen kadarıyla sayı olarak bir tane siğil benzeri bir şey çıktı. Hpv testim 45 ve 52 türü pozitif çıkmıştı yaklaşık 2 ay önce kolkoskopi smear testi hepsini yaptırdım. Doktorum şu an için her hangi bir sıkıntı olmadığını söyledi ama siğili görünce korktum. Sizden muayene için ve siğil tedavisi için ücret öğrenebilir miyim rica etsem?
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Genital bölgemde siğil çıktı. Gerekli muayene ve tetkikleri olmak istiyorum. Konuyla ilgili fiyat bilgisi talep ediyorum.
Fiyat, bilgi ve dilerseniz randevu için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Yoğun bir genital siğil problemim var. Fiyat ve en erken randevu tarihi hakkında bilgi almak istiyorum.
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Sure c nedir fiyat nekadardir esinde gelmesi gerekirmi Tadavi ucreti neye maalolur
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
6 yıldır genital siğil sorunu yaşıyorum. Devlet hastanesine gidiyorum ancak birkaç ay sonra tekrarlıyor. Tedavi için fiyat bilgisi almak istiyorum
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Makat bölgemde siiler oluştu tedavi süreci ve Fiat konusunda bilgi almak istiyorum
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
28 haftalık gebeyim ve genital bölgede yavaş yavaş çoğalan siğillerim bulunmakta . Bunların gebelikte tedavi maliyeti ne olur ayrıca cildiyle bakar mı?
Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız. Evet cildiye bölümüne de gidebilirsiniz.
Kadın Doğuma gittim 4 Kez ama ne bir ilaç tedavisi nede yakma yaptılar ilgilenmediler genital sigil için ameliyathaneyi açamam dedi Dr git özelde yaptır yada git devlet hastanesine başka Dr bul dedi şaşrdm kaldım neyapacagmı şimdi benm kadın doguma mı yada dermatoloji Dr namı gitmem lazım?
Genital siğil tedavisi veya bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.