Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Gebelik Takibi Antalya

Gebelik Takibi

Gebelik takibi Antalya’daki kliniğimizde en modern yöntemlerle başarılı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Gebelik takibi ilk 6 ay ayda bir, sonraki 3 ay ise ayda iki kez yapılan kontrolleri içerir.
Gebelik Takibi

Gebelik takibi Antalya kliniğimizde hamilelik oluşmadan verilen danışmanlık ve hazırlık hizmetleri şeklinde başlar. Gebelik sonrası ise yapılan çeşitli kontrol ve testler ile devam eder.  Hamile bir kadının gebelik süreci normal bile olsa mutlaka bir kadın doğum uzmanı tarafından gebelik takibi yapılmalıdır.

Gebelik takibi Antalya

Gebelik takibi Antalya’daki kliniğimizde en modern yöntemlerle başarılı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Gebelik takibi ilk 6 ay ayda bir, sonraki 3 ay ise ayda iki kez yapılan kontrolleri içerir. Gebelik takibi sürecinde anormal bir durum saptanırsa takip sayı ve sıklığı artırılır. Gebelik takibine başlanmadan önce varsa hastalık ve kullanılan ilaçlar doktora söylenmelidir. Böylece gebelik başlamadan önce bu hastalıklara karşı önlem alınıp kontrol sıklığı artırılabilir.

Gebelik takibi öncesi değerlendirme

Anne adayı gebelik takibi öncesi yaş, kilo, boy ve mevcut hastalıklar yönünden değerlendirilir. Burada amaç daha gebelik başlamadan hamilelik risklerini belirlemektir. Annenin 15-35 yaş aralığı dışında olması, kilosunun 45-90 aralığı dışında bulunması, hipertansiyon, şeker hastalığı, böbrek sorunları, kan hastalıkları bulunması gebelikte risk yaratır. Bununla birlikte alkol ve sigara kullanımı, rahim anomalileri ve önceki gebelik sorunları gibi farklı problemler birlikte değerlendirilerek puanlama yapılır. Hesaplama sonucu kadının gebelik takibi için yüksek riskli hamilelik durumu belirlenir.

Gebelik takibi öncesi risk skoru saptanan anne adayının hamilelikteki takip sıklığı ve tıbbi destek ihtiyacı belirlenir. Hamile bir kadın doktora başvurduğunda rutin olarak geçmişteki tıbbi öyküsü alınarak işe başlanır. Daha önce geçirdiği hastalıklar, şu an bulunan hastalıkları, kullandığı ilaçlar öğrenilir. Alkol ve sigara alışkanlıkları bilinmelidir. Varsa akraba evliliği yönünden sorgulanır.

Gebelik takibi için rutin testlerin yapılması

Gebelik takibi için kadının kilo, boy ve tansiyon değerleri önemlidir. Her kontrolde ölçümler alınıp kaydedilir. Kadının rutin fizik muayenesi yapılır. Gerekli rutin kan ve idrar testleri istenir. Eğer annede bir sağlı sorunu varsa buna yönelik gerekli testler ve tedavi planı yapılır. Tam kan sayımı, rutin biyokimya analizi, kan şeker düzeyi, hepatit testleri ve gebelikte önemli vitamin değerleri kan alınarak yapılır. Ayrıca anne kan gurubu tespiti yapılır.

Gebelik takibinde idrar yolu enfeksiyonları açısından özellikle dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonları yönünde şikayetler varsa idrar testi ve kültürü yapılır.

Gebelik takibinde ilk trimester

Gebelik takibi sürecinde 11-14 hamilelik haftalarında bebeğin ultrason ile ense kalınlığı ölçümüne ve nazal kemik varlığına bakılır. Ayrıca bu haftalarda ikili tarama testi yapılır. İkili tarama testinde kanda Beta HCG ve PAPP-A (gebeliğe özgü plazma proteini) değerlerine bakılır. Down sendromu olan gebeliklerde kanda bu protein ve hormonun değeri artar. Bilgisayar analizi ile risk değerleri hesaplanır. Gebelik takibinde ikili testte 1/250 ve üzeri sonuçlar normal değildir. Bu gebeliklerde normal hamileliklere oranla artmış Down sendromu riski bulunur.

Gebelik takibinde ikinci trimester

16-18 haftalık gebelik takibinde üçlü tarama testi yapılır. Üçlü tarama testi Down sendromu ve başka kromozomal anomaliler için uygulanır. Gebelik takibi sırasında üçlü tarama testinin 1/270 üzerinde olması kromozomal anomali açısından yüksek risk kabul edilir. Eğer hamilelik takibi sırasında üçlü tarama testi yüksek çıktı ise amniyosentez ya da koryon villus biyopsisi yapılır. Amniyosentez ultrason eşliğinde bebeğin etrafındaki sıvıdan örnek alınmasıdır. İşlem steril şartlarda, ultrasonografi kılavuzluğunda iğne kullanılarak yapılır. Bu konuda tecrübe sahibi doktorların yapması durumunda işlem riski düşüktür.

Gebelik takibi boyunca yapılacak en önemli kontrollerden biri de detaylı ultrasonografidir. Detaylı gebelik ultrasonu 20-24 hamilelik haftalarında radyoloji uzmanı tarafından yapılır. Detaylı gebelik ultrasonunda bebek anatomik olarak incelenir. Beyin gelişimi, kol, bacak, el ve ayaklar değerlendirilir. Kalp, akciğerler ve batın içi organlara bakılır.

Gebelik takibinde üçüncü trimester

Gebelik takibinde 24-28 haftalara gelindiğinde anneye glikoz yükleme testi yapılır. Glikoz yükleme testi (oral glikoz tolerans testi, OGTT) 50 gr glikoz ile yapılır. Amaç gebelikteki şeker hastalığını erken dönemde saptamaktır.

Gebelikteki şeker hastalığı gestasyonel diyabet olarak bilinir. 50 gr glikoz yükleme testi sonrası kan şekeri 130 mg/dl üzerine çıkması durumunda 100 gr glikoz yükleme testi yapılır. Test öncesi açlık kan şekerine bakılır. Daha sonra 100 gr glikoz oral yoldan verilir. Kan şeker düzeyleri 1, 2 ve 3 saat sonra ölçülür.

Test öncesi açlık kan şekeri 95 mg/dl altında olmalıdır. 1 saat sonra ki kan şekeri değeri 180 mg/dl, 2 saat sonraki değer 155 mg/dl, 3 saat sonra ki değer 140 mg/dl’nin altında olması gerekir. Bu kan şekeri değerlerinden ikisinin yüksek çıkması ile gebelik diyabeti tanısı konur.

Gebelik takibi sırasında gebelik diyabeti saptanan hamileler diyetisyen kontrolüne girer. Günlük aldıkları kalori düzeyleri kontrol altında tutulur. Kan şekeri takibi yapılır. Gebelik diyabetinde bebeklerde etkilenerek fazla kilo alır. Bebek kilosunun fazla artması doğumu zorlaştıracaktır.

Gebelik takibi yapılırken kan uyuşmazlığı bulunan 28 haftalık hamilelere kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Kan uyuşmazlığı iğnesi anti-D gamma globülindir.

28-36 gebelik haftalarında kontrollerde annenin kilo, kalp hızı ve tansiyon değerlerine bakılır. Bu haftalarda özellikle gebelik tansiyonu açısından dikkatli olunmak gerekir. Özellikle idrar yolları ile ilgili şikayetler açısından anne değerlendirilir. İdrar yolu enfeksiyonlarını erken dönemde tespit edip tedavi etmek erken doğumları azaltacaktır.

36 haftalık gebeliklerde artık doğuma yaklaşılmıştır. Gebelik takibi yapılırken bu haftada artık doğum şekli planlanır. Planlama muayene bulguları ve ultrasonografi ile yapılır. Bu bulgular doğrultusunda eğer bebekte baş gelişi olmuyorsa, kilosu 4’ün üzerinde ise bebek eşinde fazla kireçlenme varsa ya da bebek eşinin rahim çıkışını kapatması durumunda sezaryen doğum tercih edilir. Ayrıca annede normal doğumu etkileyecek bir sağlık problemi mevcutsa yine sezaryen doğum tercih edilir. 36 haftanın sonunda bebeğin durumunu değerlendirmek için nonstres test (NST) yapılır. Bu test ile bebeğin kalp atımları, hareketleri ve rahim kasılmaları gözlemlenir. NST normal sürecinde giden hamileliklerde haftada bir uygulanır. 40 hafta sonrasında ise 2-3 günde bir yapılır. Annenin rutin kontrollerinde bebeğin yerleşimi ve suyuna bakılır. Anne kilo alımı, tansiyon ve ödem açısından değerlendirilir.

Gebelik takibinde hamilelik 40 hafta olduğunda artık kontrol aralıkları sıklaştırılır. 2-3 gün aralıklar ile gebe kontrol altında tutulur. 1 hafta içinde doğum başlamıyor ise anne ve bebek açısından uygun görüldüğünde suni sancı verilir.  Suni sancıda doğum eylemini başlatmak için oksitosin hormonu kullanılır. Bu hormon rahim kasılmalarını başlatarak doğumu tetikler.

Gebelik takibi Antalya’daki kliniğimizde hamilelik dönemi boyunca sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Gebelik takibi hakkında detaylı bilgi için kliniğimizi arayıp randevu alabilirsiniz.

SORU SORABİLİRSİNİZ
  • B
    Bah***19.04.2023

    Merhabalar, 7 haftalık gebeyim, doğum takibi süreci ve sonrası ile ilgili paket bilgisi var ise alabilir miyim?

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Lütfen fiyat ve detaylı bilgi için 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • A
    Ayg***09.04.2023

    Salam Oglan uşağı necə həftədə bilinir? 13 həftədə Oğlan ayağını yığa bilərmi gosteesin

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    13. Haftada ultrason ile cinsiyet görülebilir. Ancak yanılma payı vardır. 16. haftada daha net belli olur.

  • M
    Mer***02.01.2022

    Merhaba, su an tatil bölgesi antalyadayim ve hamilelik testim pozitif cikti, son adete göre su an 5 hafta ve dört gün hamileyim, ultrasonla her sey yolundami diye baktirmak istiyorum? Hangi gün ve saatde gelmem mümkün ve ne kadar ödememiz gerekiyor?

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat, bilgi ve randevu için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • Y
    Yus***16.07.2021

    Hamileliğimizin 20 haftasına gireceğiz. İlk hamilelik düşükle sonuçlandı. Takip eden doktorumuzla iletişimde sıkıntımız oluyor. Bunun için yeni bir doktor arayışına girdik. Sizle görüşmek istiyoruz. Bunun için doğum dahil tutarları öğrenebilir miyim lütfen. İyi çalışmalar.

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • A
    Arz***09.06.2021

    2 kizim var bir erkek çocuk icin planlı gebelik istiyorum tabi nasipse bunun icin yardımcı olabilirmisiniz

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Gebeliğe hazırlık, takibi ve bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.

  • H
    Hum***06.06.2020

    4 aylık hamileyken randevuya ihtiyacım var ve genel muayene ücreti ne kadar

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.

  • F
    Fır***26.04.2020

    Merhabalar Ağrı ilinde öğretmen olarak çalışıyorum.Salgın sebebiyle 1 ay önce Ailemizin yanına Antalyaya geldik.Eşim 25+3 hamile normalde Ağrıda takibimizi yapan bir doktorumuz vardı fakat doğuma kadar Ağrıya dönmeyi düşünmüyoruz bu yüzden kalan hamilelik sürecine Funda hanım gibi deneyimli ve başarılı bir hekimle devam etmek istiyoruz.Doğuma kadar sürede muayene,takip ve doğum için ücret hakkında Bilgi almak istiyorum.Şimdiden teşekkür ederim

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.

  • A
    Ali***18.04.2020

    Merhabalar. eşim 4 5 haftalık hamile ve ilk muayene olmak için size gelmek istiyoruz. Muayene ve tahlil ücretleri ne kadar tutar acaba yuvarlak olarak. Teşekkür ederim

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.

  • S
    Sem***16.03.2020

    Merhaba funda hanim icin ne desem az benim 3.denemem di tup bebekde antalyada oturuyorum ama ankarada baska sebeplerden dolayi orda yaptrmistim tup bebegi funda hanimida bana tup bebegimi yapan dktrumun tavsiyesiyle gittim gebelik takibimi yapti funda hanim 20.haftada detaylo ultrosonda birsey farketti bebegimin ense kalinligi sinirdaydi bebek dogarsa ameliyat gerekebilir onun icin ankarada dogumumu yapmami istedi herseyi hocamla ayarladilar dogumu ankarada yaptim funda hanimin sayesinde sık sık takip edildim bebegim dogdu suan 1.5 yasinda cok saglikli bir oglum var ankaradaki universitede unlu bir kalp cerrahisi bana dktrun cok iyi olmasaydi o sikintiyi 20 haftada gormeseydi suan bebegini alip burfan cikmayabilirdin dedi cok sukur iyiki onu tanidim. Yolumuz kesisti simdi yine 2 bebegimi dusunuyorum yine funda hanimla olcak insallah dogimumuda o yapar

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Teşekkürler.

  • E
    Esr***27.01.2020

    Gebelik takibi için gelmeyi düşünüyorum.Ücret ne kadar ;bir muayene ,bir kontrol şeklinde mi oluyor .

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.

SORU SOR
En az 70 karakter
Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621