Polikistik Over Sendromu (PCOS) adet düzensizliği, adet görememe, kilo artışı, tüylenme sorunları ve ciltte sivilce oluşumu ile karakterize yaygın bir hastalıktır. Polikistik Over Sendromu (PCOS) kadınlarda görülen önemli bir yumurtlama sorunu sebebidir. Bu problem kadınlarda yaklaşık %10-12 civarında görülür. Erken tanı için düzenli doktor kontrolü önemlidir. Normalde her adet döneminde döllenme için bir olgun yumurta oluşur. Bu yumurta over içinde folikül denen içi sıvı dolu minik kesecikler içinde gelişir. Polikistik Over Sendromun’da ise bu süreç işleyemez. Aynı anda birden fazla yumurta olgunlaşmaya çalışır. Bu da yumurtalık boyutunda artış ve çevresinde çok sayıda benzer boyutlu foliküllerin oluşması ile sonuçlanır. Sonuçta bu yumurtalar döllenme için yetersiz kalır.
Polikistik Over Sendromu nedeni tam anlaşılamamış olsa da genetik olabileceği yönünde bulgular vardır. Polikistik Over Sendromu kilo alımının artması ile birlikte daha erken yaşlarda görülmeye başlamaktadır. Hastalığın görülme sıklığı da günümüzde artmıştır. Polikistik Over Sendromu’nda kilo önemli bir faktördür. Kilo almak vücutta şeker hormonu direnci dediğimiz duruma neden olur. Şeker hormonu direnci varlığında bu hormon daha fazla salgılanır. Kanda artmış şeker hormonu yumurtalıklardaki reseptörlere bağlanarak hormonal durumu bozmaktadır. Beraberinde yumurtlama sorunu da oluşmaktadır. Bu durum kısır bir döngü şeklinde Polikistik Over Sendromunu aşikar hale getirir.
Polikistik Over Sendromu’nda yumurtalıklardan fazla miktarda androjen hormonu salgılanır. Bu da vücutta tüylenme artışı, akne problemleri, fazla kilo alma ve yumurtlama sorunlarına neden olur.
Polikistik Over Sendromun’da östrojen ve androjen hormonlarında artış vardır. Polikistik Over Sendromu belirtileri bu hormonların etkisi ile ortaya çıkar. Bu hormonal bozukluklar sonucu tüylenme artışı, sivilce gelişimi, adet düzensizliği ya da adet görememe şeklindeki sorunlar ortaya çıkar. Yine hormonal problemler sonucu kilo alma ve obezite görülebilir.
Polikistik Over Sendromu tedavisinde önemli noktaların başında kilo verme gelir. Öncelikle hastanın bir diyetisyen kontrolünde kilo vermesi gerekir. Kilo vermede zorlanan bayanlarda doktor kontrolünde şeker hastalığında kullanılan bazı ilaçlar verilebilmektedir. Kilo verilmesi ile adet düzeni yeniden sağlanmaya başlayacaktır.
Polikistik Over Sendromu’nda adet düzenini sağlamak için doktor kontrolünde oral kontraseptif ilaçlar ve progesteron hormonu kullanılabilmektedir.
Polikistik Over Sendromu tedavisi Antalya kliniğimizde yapılmaktadır. Polikistik Over Sendromu’nda yumurtlama süreci tedavi ile birlikte normale dönecektir. Ancak yumurtlamanın istenilen düzeyde olmaması durumunda gebelik oluşması için yumurtlamayı tetikleyen medikal tedaviler uygulanabilir.
Bu tedaviler çeşitli ilaç ve hormon iğnelerinden oluşur. Yumurtanın çatlaması ile gebelik oluşumu için normal ilişki önerisi ya da gereğinde aşılama tedavisi uygulanabilir. Aşılama denemeleri ile gebelik sağlanamıyorsa tüp bebek tedavisine geçilir.
Polikistik Over Sendromu tedavisi Antalya’daki kliniğimizde başarılı bir şeklide yapılmaktadır. Randevu ve Polikistik Over Sendromu Tedavisi ile ilgili sorular için lütfen arayınız.
Polikistik Over Sendromu ultrasonda yumurtalıklarda boyut artışı, çevresel dizilim göstermiş benzer boyutlarda foliküller ile bulgu verir. Ayrıca yumurtalığın folikül dışında kalan dokusunda hacim artışı görülür.
Polikistik Over Sendromu tanısı koyabilmek için sadece ultrason bulguları yeterli değildir. Klinik olarak Polikistik Over Sendromu belirtileri ve bulgularının olması gerekir.
Ultrasonda yumurtalıklar polikistik görünümde olabilmesine rağmen kişide belirti ve bulgular olmayabilir. Bu durumda gebelik isteniyorsa 1 yıl korunmasız düzenli ilişki önerilir. Gebelik yine oluşmuyor ise tekrar kontrol ve değerlendirme yapmak gerekir.
Polikistik Over Sendromu olan genç kızlarda yumurtalıklardaki boyut artışı sonucu yumurtalık kendi etrafında dönebilir. Bu durumda yumurtalığın kanlanması bozulur. Bu duruma over torsiyonu adı verilir. Yumurtalığın kendi etrafında dönmesi tam ya da kısmen olabilir. Bu durumda erken müdahale edilmez ise yumurtalık kaybedilebilir.
Polikistik Over Sendromu’nda artmış östrojene bağlı rahim içi zarda kalınlaşma olabilir. Bu durum ultrason ile saptanabilmektedir.
Polikistik Over Sendromu tedavisi ile ultrason bulguları zamanla gerileyecektir.
Polikistik Over Sendromu olan ve gebe kalmış kadınların doğum sonrası doktorlarına kontrole gitmeleri önerilir. Doğum sonrası alınan kiloların verilmesi şeker hormonu direncini azaltarak şeker hastalığı gelişimine karşı koruyucu olabilmektedir. Doğum sonrası adet düzeninin sağlanamadığı durumlarda medikal tedavi uygulanabilir.
Iyi Günler, ben Almanyadan Antalyaya tatile geliyorum. Polikistlik over hastaligim oldugu icin Hormon tedavi görüyorum. Almanyadan doktorum bana Hap yazdirdi ve Haftaya Persembe günü yumurtlama varmi diye bakilmasi lazim. Sizde o tarihte bos randevunuz varmi ve ücreti ne kadardir?
Randevu ve ücret bilgisi için lütfen +90 (242) 322 9773 numaralı sabit hattımızı arayınız.
Pcos sendromum var. Hsg çektirmem söylendi. Hsg filminin fiyatını öğrenmek istiyorum. Ve muayene ücretleri ne kadar
Fiyat ve detaylı bilgi için lütfen 0 (242) 322 9773 numaralı hattımızdan bize ulaşınız.
Pco hastasıyım gebe kalamıyorum bunun için tedavi görmek istiyorum
Tedavi için sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Mrblar polikistik över hastasıyım 3 yıllık evliyim bu süreçte çocuk düşünmedim artık düşünmeye başladım öncelikle sunu belırtmek istiyorum tedavi sürecinde ve nasip olursa doğum ve sonrasında tek bir doktorla devam etmek istiyorum muayene ücreti doğum ücreti ne kadar ortalama ?
Muayene ve Doğum ücretleri için lütfen sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Polikistik over hastasiyim bebeğim olmuyor ben kısır miyim yani pcos demek kısır demek mi
Polikistik over sendromu gebe kalamama nedenlerinden biridir. Ancak tedavi edilebilen bir sorundur. Uygun tedavi sonrası gebe kalmak mümkündür.
Polikistik over hastasıyım muaeyene ucreti ne kadar
Muayene ücreti için lütfen bizi 0 242 322 9773 numaralı hattımızdan arayınız.