Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Antalya Histeroskopi Fiyatları

Histeroskopi

Rahim içinin değerlendirilmesinde ve rahim içi patolojilerin tedavisinde histeroskopi altın standart bir yöntemdir. Histeroskopi ameliyatı en sık anormal kanamanın değerlendirilmesi için kullanılır.
Histeroskopi

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi kameralı bir aletle rahim içine girilerek rahim içinin detaylı olarak incelenmesidir. Histeroskopi işlemi sırasında saptanan rahim içi hastalıkları histeroskopi ameliyatı ile tedavi edilebilir. Histeroskopi 1800’lü yıllarda tanımlanmasına rağmen jinekologların kullanımı 1980’li yıllarda olmuştur. Kamera ve video teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak histeroskopinin kullanımı oldukça basitleşmiş ve yaygınlaşmıştır.

Histeroskopi Neden Yapılır?

Rahim içinin değerlendirilmesinde ve rahim içi patolojilerin tedavisinde histeroskopi altın standart bir yöntemdir. Histeroskopi en sık anormal kanamanın değerlendirilmesi için kullanılır. Bunun dışında tekrarlayan gebelik kaybı ve kısırlık hastalarında da rahim içi histeroskopi ile değerlendirilir.

Rahim içi polip ve miyom gibi urların tanımlanması ve çıkarılması içinde histeroskopi ameliyatı yapılır. Histeroskopi ameliyatı bu urların çıkarılmasında körlemesine uygulanan küretaja göre daha avantajlıdır. Yapılan birçok çalışma körlemesine yapılan küretaj denendiğinde %60 oranında başarısızlık olacağını göstermiştir. Dolayısıyla histeroskopi şüpheli rahim içi patolojilerin daha iyi tanımlanması, bunlardan biyopsi alınması ve istenirse tamamen çıkarılmasını kolaylaştırmıştır.

Histeroskopi Aleti

Histeroskop çapı 3,6-10 mm arasında olan yaklaşık 45 cm uzunluğunda bir alettir. Ucunda rahim içi görüntülemeye yarayan ışık kaynağı ve kamera bulunur. İçerisinde rahim içine ulaşıp ameliyat yapmayı sağlayan aletler geçer.

Histeroskopide rahim içini görüntüleyebilmek için rahim duvarının birbirinden ayrık olması gerekir. Bunun içinde histeroskop içinden rahim içine bir sıvı gönderilir. Bu sıvı rahim içinin şişip açılmasını sağlar. Yine bu sıvı histeroskop içinden ince bir kanal yardımı ile dışarıya transfer edilir. Yani histeroskop içinde aletlerin girişini sağlayacak gelen ve giden sıvıları transfer edecek kanüller vardır. Histeroskopun cerrahın tuttuğu ucunda aletleri ve kamerayı yönlendirebileceği özel bir düzenek bulunmaktadır.

Kamera özel bir video sisteme bağlıdır. Cerrah rahim içini bu ekrana bakarak görür.

Histeroskopi Ameliyatı Nedir?

Histeroskopi yapılması planlanan hastanın öncelikli olarak anestezi ve operasyon için uygun olup olmadığı bazı tetkiklerle değerlendirilmelidir.

Histeroskopi ameliyatı düşünülüyorsa hasta genel anestezi ile uyutulduktan sonra cerrahi sterilizasyon sağlanır. Rahim ağzı normalde kapalıdır. 1 cm'lik bir alet rahim içine girmez. Bunun için buji adını verdiğimiz 0.5 mm'den 1 cm'ye kadar her çapta kalınlığı olan metal aletler sırası ile 0.5 mm'den başlayarak, 1 mm, 1.5 mm, 2 mm, 2.5 mm olarak 1 cm'ye kadar rahim ağzı genişletilir.

Artık histeroskopun girebileceği açıklık oluşmuştur. Histeroskop bu boşluktan rahim içine ilerletilir. Rahim içine histeroskop aracılığı ile basınçlı özel bir sıvı verilerek rahim içi şişirilir.

Çünkü rahim içi normalde rahim duvarları birbirine yakın olduğu için sönmüş bir balon gibi görünmez. Rahim duvarlarını birbirinden ayırmak ve görünür kılmak için bu basınçlı sıvı verilir. Bir yandan da verilen sıvı dışarıya transfer edilerek rahim içinde bir yıkama sağlanır. Bu yıkama ile rahim içindeki kan, mukus ve salgılar uzaklaştırılarak daha net bir görüntü sağlanır.

Histeroskopi Ameliyatı Antalya

Histeroskopi ameliyatı Antalya ilinde uygulanabilen bir operasyondur. Histeroskopi ameliyatı Antalya’da bu işlem için yeterli teknik donanıma sahip hastanelerde yapılabilmektedir. Teknik donanımın yanı sıra histeroskopi eğitimi almış bir ekip bu operasyonun başarılı bir şeklide uygulanmasında önemli rol alır.

Histeroskopi ameliyatı Antalya’da rahim iç zarının yakılarak aşırı kanamanın önlenmesinde, septum (perde) açılmasında, miyom çıkartılmasında, polip çıkarılmasında, yapışıklıkların açılmasında, tüplerin açılmasında, doğum kontrolü için tüplerin tıkanması ve hidrosalpinks için tüplerin tıkanmasında kullanılmaktadır.

Histeroskopi Ameliyatı Fiyatları

Tanısal histeroskopi işlemi ve histeroskopi ameliyatı fiyatları birbirinden farklıdır. Tanısal histeroskopide cerrahi bir işlem uygulanmaz o nedenle fiyat olarak daha uygun olabilmektedir.

Histeroskopi ameliyatı teknik donanım ve ekipman gerektirdiğinden her hastanede uygulanmayabilir. Güncel Antalya histeroskopi ameliyatı fiyatları için kliniğimizden bilgi alabilirsiniz.

Histeroskopi ameliyatı için rahim içi önce basınçlı özel bir sıvı ile şişirilir. Rahim içi şişirildikten sonra artık histeroskopi ile görülebilir hale gelmiştir. Tüm rahim içi dokusu, iki tüpün açıklığı, rahim tepesi, ön ve arka duvar video kamera sistemi ile incelenerek var olan patoloji saptanır. Histeroskopinin ucundaki kameranın çeşitli manevralar yapması görüntü almayı kolaylaştırır. Patoloji saptandıktan ve yeri belirlendikten sonra gerekli aletler histeroskobun içinden geçirilerek rahim içine ulaşır. Bu sayede kesme, tutma, yakma, eylemleri ile operasyon yapılır. İşlem bitince sıvı kesilir ve histeroskop çekilir. Tüm operasyon kayıt edilebilir.

Eğer operasyon uzun sürecekse içeriye verilen sıvı ve dışarıya çıkan sıvı 5-10 dakikada bir belirlenmeli ve takip edilmelidir. Giren ve çıkan sıvı arasındaki farkın fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü verilen basınçlı sıvı damardan emilerek akciğer ödemine neden olabilir. Bazı uzun sürecek histeroskopi ameliyatları bir kaç seansta yapılabilir.

Histeroskopi kaç çeşittir?

2 çeşit histeroskopi bulunur.

  • Ofis histeroskopi
  • Operatif histeroskopi

Ofis histeroskopi nedir?

Histeroskop kalınlığı 3,6-5 mm olan sadece tanısal amaçlı kullanılan cihazlardır. Ofis histeroskopinin uygulanması için ameliyathane şartları olması gerekmez. Günübirlik operasyon odalarında kullanılabilir. Bu histeroskoplar eğilip bükülebilir. Ya da bükülmez olabilir.

Operatif histeroskopi nedir?

Operatif histeroskopi içinden makas, biyopsi aleti, tutucu aletler, kanama durdurucu koter gibi aletler geçebilir. Bunun sayesinde çeşitli ameliyatlar histeroskop ile yapılabilir. Histeroskop kalınlığı 1 cm'dir. Hem tanısal hem tedavi amaçlı kullanılır. Kullanımı için hastanın anestezi alması gerekir, ayrıca ameliyathane şartlarına ihtiyaç duyulur.

Histeroskopi ne zaman yapılır?

Histeroskopinin adet bitiminden hemen sonra yapılması önerilir. Bu dönemde rahim ağzı daha yumuşaktır. Ayrıca rahim ağzına giriş daha kolay olur. Adet ile birlikte rahim içi dokusu dökülmüş ve var olan patolojileri görmek kolaylaşmıştır. Zamanla rahim içi kalınlaşacak ve bu pamuksu görünen doku var olan hastalıkları gizleyecektir.

Fakat hasta menapozda ise herhangi bir zamanda histeroskopi yapılabilir.

Histeroskopi ile yapılan ameliyatlar nelerdir?

  • Histeroskopi ile endometrial ablasyon (Rahim iç zarının yakılarak aşırı kanamanın önlenmesi)
  • Histeroskopik septum (perde) açılması ameliyatı
  • Histeroskopik miyom ameliyatı
  • Histeroskopik polip çıkarılması
  • Histeroskopi ile yapışıklık açılması (Asherman sendromunda kullanımı)
  • Histeroskopik tüp açılması ameliyatı
  • Histeroskopik doğum kontrolü için tüplerin tıkanması
  • Histeroskopi ile hidrosalpinks için tüplerin tıkanması

Histeroskopi ile endometrial ablasyon

Kadınların jinekolojik yakınmalarının %35'ini yoğun ve düzensiz kanamalar oluşturur. %60'ında rahmin alınması gerekir. Fakat günümüzde hormonlu spiral gibi rahim içi araçların olması ve histeroskopik ameliyatlar sayesinde rahim alınma ameliyatının sıklığı azalmıştır.

Endometrial ablasyon 1980'lerde rahim alınma ameliyatını kaldıramayacak hastalara uygulanırken sonradan rahim alınma ameliyatına bir alternatif olmuştur. Histeroskopik endometrial ablasyon sırasında rahim kalınlaşması ve kansere karşı mutlaka biyopsi alınmalıdır.

Endometrial ablasyonun amacı rahim içi yakılarak yapışıklıklar oluşturur. Bu tür bir histeroskopi ameliyatında kanamaya neden olan rahim içi dokusu tahrip edilmiş olur. Bu histeroskopi ameliyatının yapılabilmesi için hastanın çocuk isteğinin olmaması gerekir. Çünkü işlem doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca kanamaya sebep olan diğer faktörlerin (polip, miyom, kanama bozuklukları gibi) dışlanmış olması gerekir.

Bu tür bir histeroskopi ameliyatı sonrası kadınların yaklaşık %80-90'ında kanamalarında belirgin azalma olmuştur. Her ne kadar doğurganlığı olumsuz etkileyeceği bilinse de sonrasında oluşan gebelik belirlenmiştir. Bu nedenle işlem sonrası gebeliğe karşı korunmak gerekir. Histeroskopi ameliyatından sonra %20-45 oranında kadın hiç adet görmeyebilir.

Histeroskopik perde açılması ameliyatı

Rahim içinde olan perde tekrarlayan düşüklere, erken doğuma, hatta gebe kalamamaya neden olur.

Perdenin kalınlığı ince ya da kalın olabilir. Boyu kısa ya da rahim ağzına kadar uzanabilir. Rahimdeki perdeden ultrasonografide şüphelenilebilir. Fakat her zaman ultrasonografide görülmeyebilir. Rahim filmi ile daha net belirlenir. Kesin tanısı ve tedavisi için histeroskopi ameliyatı kullanılır.

Rahimdeki perde ile çift rahim birbirine karışabilir. Böyle durumlarda öncesinde laparoskopi ile karın içinden rahme bakılmalıdır. Rahmin tek ya da çift olduğu direk görülerek anlaşılabilir. Tek rahim ise görünen görüntü perdedir ve histeroskopi ameliyatı ile açılabilir. Böyle durumlarda laparoskopi ve histeroskopi birlikte yapılır. Histeroskopi ameliyatı adet bitiminde planlanır. Operatif histeroskop ile rahim içine girilerek septum rahim içi simetrik görülene kadar ya da kas tabakasının kanadığını görene kadar kesilir. Kanama görüldüğünde operasyon bırakılmalıdır. Devam edildiği takdirde rahimde delinme olasılığı vardır.

Histeroskopi ameliyattan sonra bazen hormonal destek tedavisi verilebilir. Histeroskopi ameliyatı ile perde açılması sonrası gebe kalma oranı artar. Düşük yapma ve erken doğum yapma oranı azalır. Histeroskopi ameliyatı ile perde açılmasından sonra normal doğum yapılabilir. Bu işlemde rahmin kas dokusuna herhangi bir zarar verilmediği için normal doğum olabilir. Normal doğumda rahmin yırtılma olasılığını arttırmaz. Sezaryen olmak şart değildir.

Histeroskopik miyom ameliyatı

Miyomlar rahimde en sık görülen urlardır. Rahmin farklı yerlerinde bulunabilir. Rahmin iç dokusuna yerleştiklerinde yoğun adet kanamalarına, ağrıya, tekrarlayan düşüklere, gebe kalamamaya neden olur.

Miyomlar içinde en sık bulgu veren rahim içine yerleşen miyomlardır. Bu miyomların çıkarılması karından yapılan miyom ameliyatları ile oldukça zordur ve rahime daha çok zarar verir. Fakat histeroskopun gelişmesi ile rahme daha az zarar vererek miyomlar çıkarılabilir. Rahim içine yerleşen her miyom histeroskopi ameliyatı ile çıkarılamayabilir.

Histeroskopik miyom ameliyatının yapılabilmesi için gerekli şartlar;

  • Miyom hacminin %50'sinden fazlasının rahim içine doğru yerleşmiş olması gerekir.
  • Miyom 4 cm'den küçük olmalıdır.

Histeroskopik polip çıkarılması

Anormal kanamaları olan kadınların yaklaşık %20'inde rahim içi polip saptanır. Polip tanısında ultrasonografi ile şüphelenilir. Sonrasında histerosonografi ile kesin tanı konulur.

Histerosonografi rahim içine sıvı verilerek rahim duvarlarının ayrılması sağlanarak ultrasonografi yapılmasıdır. Rahim duvarları ayrılınca polip görünür hale gelir. Bazen direkt histeroskopi esnasında polip görülebilir. Rahim filminde polip den şüphelenilebilir.

Polipler kanamaya sebep olduğu gibi gebe kalamamaya, düşüklere de sebep olabilir. Ayrıca ileri yaşlarda görülen poliplerin kanserleşme ihtimali de vardır.

Poliplerin küretaj ile körlemesine çıkarılması histeroskopun olduğu durumlarda önerilmez. Küretaj sonrası polipin bir kısmı içeride kalabilir ve tekrarlayabilir. Histeroskopi ameliyatında ise direkt polip görülür ve kesilerek çıkarılır.

Histeroskopi ile yapışıklık açılması

Rahim içi zarı zedelendiğinde iyileşmeyle birlikte karşılıklı gelen yüzeylerde yapışma olur. Bu durumda Asherman sendromu görülür. Asherman sendromunda rahim içinde yoğun yapışıklıklar vardır. Genellikle düşük ve kürtaj sonrası oluşan enfeksiyon nedeni ile ortaya çıkar. Doğum sonrası bebeğin eşinin parçasının kalması nedeniyle geç dönemde uygulanan küretajdan sonrada Asherman sendromu görülme riski yüksektir.

Asherman sendromunda adet görememe, gebe kalamama, tekrarlayan düşükler görülebilir.

Asherman sendromunun tanısı histerosonografi, uterosalpingografi ya da histeroskopi ile direk görülerek konur.

Rahim içi yapışıklıklar direkt histeroskop ile görülerek makasla kesilir. İşlemde amaç normal rahim içi kavitesine ulaşmaktır. Tam yapışıklığın olduğu olgularda bu oldukça güç olabilir.

İşlem sonu yoğun hormon tedavisi verilir. Ayrıca bir hafta boyunca rahim içine bir balon yerleştirilip bekletilerek rahim duvarlarının birbirine temas etmesi önlenir. Tekrar olabilecek yapışıklıkların önüne geçilir. Bu esnada antibiyotik tedavisi mutlaka verilmelidir.

Histeroskopik tüp açılması ameliyatı

Tüpteki tıkanıklıkların %20'si tüpün rahme yakın olan kısmında meydana gelir. Bu tıkanıklıklar histeroskopi ameliyatı ile kanüle girilerek açılabilir. Bu işlem tüpe 0.3-0.8 mm çaplı esnek bir telin yerleştirilmesiyle yapılır. Tel tüpte ilerlerken tıkanıklık açılır. Bu işlem sırasında laparoskopi ile de kontrol sağlanabilir. Laparoskopi de eklendiğinde tüpün uç kısımlarındaki tıkanıklıklarda açılabilir.

Histeroskopik doğum kontrolü için tüplerin tıkanması

Histeroskopi ameliyatında rahim içine girilerek tüplerin içine özel bir madde konulur. Bu madde 3 ay içinde tüplerde yapışıklığa neden olur ve tüp bu şekilde tıkanır. Geri dönüşümsüz bir doğum kontrol yöntemidir. Yapıldıktan sonra 3 ay ek bir doğum kontrol yöntemi kullanmak gerekir. Başarı oranı oldukça yüksektir.

Histeroskopi ile hidrosalpinks için tüplerin tıkanması

Hidrosalpinks tüplerin iltihaplanarak şişmesi durumudur. Hidrosalpinks geliştiğinde gebelik oluşmaz. Tüpü tıkamasının yanı sıra enfeksiyona bağlı akıntılar rahme doğru ulaşarak gebeliğin rahim içine tutunmasını önler. Tüp bebek tedavisi için tüp laparoskopik olarak çıkarılmalı ya da histeroskopi ameliyatı ile tıkanarak akıntının rahim içine girişi önlenmelidir. Bu işlem için histeroskop ile özel bir madde tüpe yerleştirilir. Bu şekilde tüp tıkanarak akıntının gelişi önlenir.

Tanısal histeroskopi ne zaman yapılır?

  • Rahim anomalilerinin belirlenmesinde tanısal laparoskopi ile birlikte
  • Tekrarlayan düşüklerde
  • Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinde
  • Postmenapozal kanamalarda

Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri sonrası histeroskopik olarak rahim içinin incelenmesi ve rahim iç zarına birkaç çizik atılması bir sonraki tüp bebekte embriyonun tutulma olasılığını arttırabileceğini söyleyen yayınlar mevcuttur.

Histeroskopinin riskleri nelerdir?

Rahimde anomali varsa rahim ağzı açılırken rahim delinebilir. Bu durumda işlem başka bir seansa ertelenir. Histeroskopi esnasında miyom ya da septum çıkarılırken derine gidilip rahimde yırtık meydana gelebilir.

SORU SORABİLİRSİNİZ
  • E
    Ezi***12.02.2019

    Histeroskopi yaptırmak istiyorum

    OP. DR. FUNDA YAZICI EROL

    Histeroskopi için lütfen 0 242 322 97 73 numaralı sabit telefonumuzdan bize ulaşınız.

SORU SOR
En az 70 karakter
Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621