Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Boş Gebelik Kürtajı

Boş Gebelik Kürtajı

Boş Gebelik Nedir?

Gebelik kesesinin geliştiği ancak embriyonun oluşmadığı başarısız erken gebelik şekline boş gebelik denir. Tıp kitaplarında bu terim anembriyonik gebelik olarak geçer. Genellikle erken gebelik ultrasonu sırasında tesadüfen saptanır. Çoğunlukla gebenin klinik bir şikayeti bulunmaz. Ancak boş gebelik vajinal kanama ile belirti verebilir. Bir gebelik hormonu olan Beta-hCG, boş gebelik sürecinde azalma eğilimindedir. Boş gebelik eğer kendiliğinden bir düşük olmadıysa kürtaj işlemi ile sonlandırılılması gerekir.
Boş gebelik birden fazla kez tekrarlayabilir. Sonradan ikinci kez boş gebelik, altta yatan bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir. Boş gebelik düşüğü olmaz ise kürtaj ile sonlandırılır.

Boş Gebelik Nasıl Oluşur?

Döllenmiş yumurta hücresine zigot adı verilir. Zigot çoğalarak morula denen bir hücre yumağına dönüşür. Morula içinde daha sonra sıvı dolu bir kavite gelişir. Bu yapıya blastokist denir. Blastokist rahim duvarına tutunarak gebeliği başlatır. Bu tutunma sırasında ufak bir kanama görülebilir.

Boş gebelikte blastokist oluşur ancak bir fetal yapı veya embriyo asla gelişmez. Histolojik olarak bazı fetal yapı işaretleri gösterilebilse de gelişimini devam ettiremez. Boş gebelikte hücrelerin rahim duvarına tutunması ile birlikte Beta-hCG hormonu salgılanarak kana geçer. Böylece gebelik testi pozitif olarak gelir. Ancak ilerleyen sürede HCG hormon artışı durup azalmaya başlar.

Boş Gebelik Yaşayanlar Belirtileri

Normal seyrindeki bir gebelikte 5-7 haftalar arasında ultrason ile fetüsün görülmesi gerekir. Boş gebelik yaşayanların teşhisi, alttan bakılan ultrasonda ortalama gebelik kesesi çapının 25 mm ve üzerinde olmasına rağmen içerisinde embriyonun görülmemesi ve bu durumun takip ultrasonlarda sebat etmesi ile konur. Ancak ortalama gebelik kesesi çapı büyüme ölçümleri, normal ve boş gebeliklerin ayrımında yeterli değildir. Boş gebelikle ilgili teşhise yardımcı diğer faktörler şunlardır;

  • Transvajinal ultrasonda ortalama gebelik kesesi çapı 8 mm ve üzeri olmasına rağmen yolk kesesinin olmaması
  • Desidual reaksiyonun zayıf olması (2 mm’nin altında)
  • Gebelik kesesi sınırlarının düzensiz olması
  • Gebelik kesesi pozisyonunun anormal şekilde altta olması

Boş Gebelikte Yanılma Payı Var Mı?

Boş gebelik ile karışabilecek bazı yanıltıcı durumlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Normal seyrinde erken gebelik hali
  • Psödogestasyonel kese: Psödogestasyonel kese rahim kavitesi içinde az miktarda sıvının gebelik kesesi gibi algılanmasıdır. Bu durum ektopik gebelikte olur. Gebelik testi pozitif, ultrasonda psödogestasyonel kese görünümü ve karın ağrısı vardır. Anembriyonik gebelik ile karıştırılabilir.
  • Gestasyonel trofoblastik hastalık: Trofoblastik dokunun anormal çoğalmasından kaynaklanır. Rahmin gebelik haftasından büyük olması, HCG hormonunun anormal yüksekliği, kusma, tansiyon yüksekliği ve yumurtalık kistleri ile belirti verir.

Boş Gebelik Kürtajı Nasıl Yapılır?

Boş gebelik kürtajı normal gebelik sonlandırma işlemi ile benzer aşamaları içerir. Boş gebelik kürtajı zor değildir. Kürtaj işlemi 6-8 saatlik açlık gerektirmektedir. Lokal ile yapılan işlemlerde buna gerek duyulmaz.

Gerekli ön hazırlıklar yapıldıktan sonra kişi jinekolojik masaya alınır. Anestezi uygulanır. Vajina içi antiseptik solüsyon ile yıkanır. Rahim ağzı uyuşturulur. Rahim ağzından pipet benzeri kanüller ilerletilerek boş gebelik materyali enjektör benzeri bir alet içine aspire edilir.

Boş gebelik kürtajı tamamlandıktan sonra rahim içi ultrason ile kontrol edilir. Rahim içinde parça kalmamasına dikkat edilir. Parça kalması ilerde ağrı, kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara yol açar.

Boş gebelik kürtajı tamamlandıktan sonra kişi gözlem odasında 30-45 dakika kadar dinlenir. Herhangi bir sorun yoksa kontrol ve önerilerle taburcu edilebilir.

Boş gebelik kürtaj fiyatları, 10 hafta altı istenmeyen gebelik kürtajı ile aynıdır. Anestezi şekline göre ücret değişebilir.

Boş Gebelik Kürtajı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Doktorun verdiği önerilere uyulmalı, varsa verdiği ilaçlar aksatılmamalıdır.
  • Kürtaj sonrası ayaktan duş alınabilir. İlk 2-3 hafta küvet banyosu önerilmez.
  • Genital bölge tuvalet sonrası ılık su ile önden arkaya doğru yıkanmalı, nazikçe kurulanarak nemli bırakılmamalıdır.
  • Hava geçiren pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmelidir.
  • Kullanılan ped 2 saat aralıklarla değişilmelidir.
  • İlk 3 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
  • Kürtaj sonrası tampon uygulanmamalıdır.
  • Adet görme hali 3-5 hafta sonra gelebilir. Farklı bir durumda doktorunuza bilgi vermeniz gerekir.
  • Kürtaj sonrası 7-10. gün yapılan doktor kontrolü ihmal edilmemelidir.

Boş Gebelik Kürtajından Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?

Boş gebelik kürtajı sonrası ilk 2 hafta ilişkiye girilmesi önerilmez. Bu süre içindeki bir ilişki enfeksiyon riski yaratır. İlk 2 hafta sonrasındaki korunmasız ilişkilerde hemen gebe kalmak mümkündür. Bu yüzden boş gebelik kürtajı sonrası gebe kalmak istemeyen kadınların doğum kontrol hapı ya da spiral gibi yöntemlerle korunması uygun olacaktır.

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621