Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Kürtaj Kısırlık Yapar Mı?

Kürtaj Kısırlık Yapar Mı?

Kürtaj Kısırlık Yapar Mı?

Kürtaj rahim içi gebelik tahliyesi için yapılan bir işlemdir. Tıpta yaygın olarak kullanılır. Rahim içi gebelik yanında tam olmayan düşüklerde, rahim içi miyom ve polip çıkarılmasında, anormal vajinal kanamaların tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Kürtaja bağlı kısırlık şu hallerde görülür;

  • Kürtaj sırasında rahim içi zar az ya da çok zedelenir. Rahim kasılmaları ile birlikte bir sonraki adet zamanında dökülerek dışarı atılır. Kürtaj sonrası günlerde rahim içi zar kendini yenileyerek iyileşir. Ancak tekrarlayan kürtajlarda rahimdeki zedelenmeler iyileşme sürecinde yapışıklıklarla (endometrial sineşi) sonuçlanır. Her kürtaj sonrası endometrial yapışıklık (sineşi) riski artar.
  • Rahim içi yapışıklıklar bazen o kadar fazla olur ki tüm rahim kavitesi karşı yüze yapışır. Buna Asherman sendromu denir. Bu durumda adet görmek neredeyse imkansız hale gelmiştir. Kadın adetten kesilir ve adet göremez. Kürtaj bu şekilde kısırlık yapabilir.
  • Rahim içi yapışıklıklar sadece kürtajın bir sonucu değildir. Rahim kavitesinin enfeksiyonları da zarda yapışıklığa neden olabilir. Yapışıklık uterin kavitede görülebileceği gibi tüplerde de olabilir. Kürtaj sonrası tüp girişlerinde yapışıklık olması kısırlık ile sonuçlanır.
  • Kürtajın bir diğer etkisi de işlem sonrası 2 hafta ara kanamaların görülmesidir. Uterin kanamalar tüplere ilerleyip pıhtılaşarak tıkanıklıklara yol açabilir. Zamanla tüplerde kalcı tıkanıklıklara, yapışıklıklara ve daralmalara yol açar.

Vakumlu Kürtaj Kısırlık Yapar Mı?

Kürtaj günümüzde vakum yöntemi ile yapılır. Vakumlu kürtaj yaparken ince plastik kanüller ile doku aspire edilerek temizlenir. Vakumlu kürtajda rahim içi yapışıklık ve kısırlık ihtimali metal kürete göre daha azdır.

Vakum kürtaj ucunda deliği olan, kıvrılabilen, plastik kanüllerle yapılır. Metal küret ile kürtajda rahim içi uzun saplı, çay kaşığına benzer bir aletle kazınır. Dolayısı ile metal küret yönteminde kazıma sonucu rahim içi zarda tahriş olur. Bu da iyileşme sırasında yapışıklıkla sonuçlanır. Vakumlu kürtaj yönteminde bu risk daha düşüktür.

Birden Fazla Kürtaj Olmak Zararlı Mı?

Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Kürtaj sayısı arttıkça rahim zarı tahrişi ve yapışıklık riski de artar.Kürtaja bağlı yapışıklık meydana gelmesi 3 mekanizma ile olur;

  • Rahim zarında tahriş
  • Kürtaj sonrası enfeksiyonlar
  • Kavite içine kanama

Tahriş, enfeksiyon ve kanama farklı mekanizmalar ile yapışıklığa neden olur. Bu yüzden kürtajın steril koşullarda, tek kullanımlık malzemeler ile ehil ellerde yapılması tercih edilmelidir.

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Kürtaj cerrahi bir müdahaledir. Genellikle sedasyon anestezisi altında yapılır. İstenmeyen gebeliklerde 10 haftaya kadar uygulanabilir. Gebelik dışında biyopsi amaçlı da yapılmaktadır. Gebelik haftasını  artması ile kürtaj riskleri de artar. Günümüzde az da olsa belli riskleri vardır. Bunlar;

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Rahim delinmesi
  • Yapışıklık
  • Baygınlık hissi, bayılma
  • Mide bulantısı, kusma
  • Alerjik reaksiyonlar (anesteziye bağlı)

Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kürtaj sonrası iyileşmenin sağlıklı bir şekilde sağlanması olası yapışıklıkları azaltarak kısırlığı dolaylı yoldan önler. Kürtaj sonrası genital bölge temizliğinin iyi yapılması, genital bölgenin nemli bırakılmaması, dar kot, tayt gibi hava geçirmeyen sıkı kıyafetlerin tercih edilmemesi enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Olası bir vajinal kaşıntı, yanma, akıntı ihmal edilmemelidir. Bu belirtiler vajinal enfeksiyonların işareti olabilir. Enfeksiyonlar ne kadar erken ve zamanında tedavi edilirse uterin sineşi riski o kadar azalır. Bu da kısırlığı önler.

Kürtaj sonrası vajinal kanamalar dolaylı olarak birkaç nedenle kısırlığa zemin hazırlar. Bu mekanizmalar şu şekildedir;

  • Kanamaya rahim içinde kalarak doğrudan tüpleri pıhtı ile tıkayabilir,
  • Kanamaya bağlı vajinal flora bozularak sekonder enfeksiyonlar gelişebilir,
  • Kanama rahim içi dokunun iyileşmesini bozarak sineşilere yol açabilir.

Bu durumların ortak sonucu yapışıklık ve kısırlıktır.

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621