Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Botoks Ne Kadar Dayanır? Gider?

Botoks Ne Kadar Dayanır? Gider?

Botoks Nedir?

Botoks (Botox, Botulinum toksin tip A) protein yapısında, Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir nörotoksindir. Botulinum toksin tip A (BoNT-Tip A) sinir ucundan kası uyarmak için gerekli olan asetilkolin salınımını engelleyerek etki gösterir. Hedef kaslara enjekte edildiğinde sinirin kasa uyarı verdiği noktada geçici bir blokaj yapar.

Yüz, boyun, çene ve koltuk altı botoks Antalya kliniğimizde yapılmamaktadır. Kliniğimizde yalnızca tedaviye dirençli ileri evre vajinismus hastalığına botoks uygulanabilir.

Yaşlanmayla birlikte oluşan cilt çizgilenmeleri, katlantı ve kırışıklıklar başlangıçta gülme ve sinirlenme gibi aktif yüz hareketleri ile ortaya çıkarken zamanla yüzün durağan halinde bile görünür hale gelir.

Botoks uygulandığı kasın sinirsel uyarılmasını geçici bir süre bozarak mimik hareketleri sırasında oluşan çizgilenme ve kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.

Botoks Uygulaması

Botoks Antalya'da ve tüm dünyada en çok uygulanan minimal invaziv kozmetik işlemdir. Botoks genellikle 30 yaş üzeri kişilere uygulanır. Ancak orta ve şiddetli cilt çizgilenmeleri, kırışıklık ve katlantı durumlarında 18 yaş üzeri kişilere de yapılabilir. Botoks uygulaması için yaş aralığı 18-65 arasıdır.

Botox uygulamaları günlük pratikte genellikle estetik işlemler için yapılır. Ancak botoks nörolojik hastalıklardaki spazmların tedavisi, göz kapağı düşüklüğü, şaşılık, diş sıkma, diş gıcırdatma, anal fissür (makat çatlakları),obezite (zayıflamak için mide botoksu),hiperaktif mesane, kronik migren ve aşırı koltuk altı terlemesi gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir.

Erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu) yaşayan erkekler için intrakavernöz enjeksiyon ile botoks tedavisi araştırma aşamasında olup bilimsel çalışmalar sürdürülmektedir.

Yaşla birlikte cildimiz kolajen, elastin ve derinin nemli kalmasını sağlayan hyalüronik asit yönünden fakirleşir. Bu proteinlerin azalması cildimizde hacim kaybı ve incelmeye neden olur.

Yaşla birlikte doğal bir süreç olarak gelişen cildimizdeki incelme güneş, sigara, alkol ve dış kimyasalların etkisi ile hızlanır. Bunların sonucunda ciltte çizgi ve kırışıklıklar meydana gelir.

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoks önceden belirlenmiş olan mimik kaslarına kıldan ince bir iğne kullanarak mikroenjeksiyonlar şeklinde yapılır. İşlem uygulama yerinin sayısına bağlı olarak yaklaşık 10 -15 dk sürer. Her botoks enjeksiyonu birkaç saniyelik sürelerde yapılır. Ağrılı değildir. Uygulama sonrası kişi günlük yaşamına dönebilir.

Eskiden işlem öncesi kullanılan lokal anestezi kremlerine artık yeni botoks enjektörleri sayesinde gerek kalmamıştır. Yeni teknolojiler ile uygulama iğnelerinin kalınlıkları azalmış ve penetrasyon yeteneği artmıştır. Bu yüzden günlük pratikte botoks için anestezi kullanılmaz. Ancak bazı gerekli hallerde botox öncesi buz ya da topikal anestezi (işlemden 15 dk önce) uygulanabilir.

Botoks Uygulama Aşamaları

Botoks öncesi hastadan detaylı bir tıbbi öykü alınır. Botoks uygulamasına engel bir durum olup olmadığı saptanır. Nörolojik hastalıklar, deri hastalıkları, cilt enfeksiyonu, gebelik ve alerji gibi botoksa engel durumlar araştırılır.

Kişinin varsa kullandığı ilaçlar sorgulanır. Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa ve 5-7 gün ilacın kesilmesinde bir mani yoksa botoks yapılabilir.

Antalya Botoks uygulama aşamaları şunlardır;

  • Botox 50 veya 100 ünitelik şişelerle dondurulmuş şekilde kuru buz ile taşınır.
  • Açılmamış bir botoks şişesi boyutuna göre buzdolabında 2-8 derece ısıda 2-3 yıla kadar saklanabilir.
  • Botoks şişede toz halinde bulunur. Kullanımı için serum fizyolojik ile sulandırmak gerekir. Açılan ve sulandırılan şişeler 24 saat içinde kullanılmalıdır.
  • 100 ünitelik botoks şişesi 4 ml serum fizyolojik ile nazik bir şekilde sulandırılarak 25 ünite/ml’lik bir sıvı solüsyon elde edilir. Böylece her 0,1 ml sıvı solüsyon 2,5 ünite botoks içerir.
  • Önceden belirlenen enjeksiyon yerleri alkol ile temizlenir. Kuruması beklenir.
  • Botoks uygulaması için genellikle 0,5 ml, 32 Gauge, 8 mm enjektör ve iğneler kullanılır.
  • Hedef kasa uygun açı ve miktar ile iğne ilerletildikten sonra iğne yavaşça çekilirken botoks enjensiyonu (2,5-5 ünite) yapılarak işlem tamamlanır. Böylece işlem yerinde geçici kas blokajı sağlanır.

Botoks Ne Kadar Gider, Dayanır?

Botoksun uygulandığı hedef kas üzerindeki etkisi, miktarına bağlı olmakla birlikte ortalama 4-6 ay kadar kalıcıdır. Botoks 3 aydan daha sık tekrarlanırsa uygulamaya direnç gelişebilir. Bu nedenle botoksun hangi sıklıkta yapılacağı doktor tarafından belirlenmelidir.

Botoksun uygulandığı yerdeki geciçi kas gevşetme etkisi, kasın aktivite derecesi ve kişinin verdiği doku yanıtına da bağlıdır. İlk uygulamalarda botoks 3-4 ay kadar giderken sonraki uygulamalarda süre 4-6 aya kadar uzar.

Botoks tedavisinde etki süresini belirleyen faktörler şunlardır;

  • Yaş,
  • Cinsiyet,
  • Uygulanan botoks miktarı (ünite/ml),
  • Botoksun uygulandığı yer,
  • Mimik kaslarının kuvvetli olması,
  • Kişinin metabolizma hızı,
  • Sigara, alkol kullanımı,
  • Sauna, hamam, kaplıca kullanımı,
  • Botoks uygulama alanına masaj yapılması.

Botoks Sonrası Yapılması Gerekenler

Botoks etkisini hemen göstermez. Botoks uygulamadan yaklaşık 3-5 gün sonra etkisini göstermeye başlar. Etkinliği 2 hafta sonra tam olarak oturur. Botoks kalıcı değildir. Botoks sonrası yapılan işlemin etkinliğini ve süresini en iyi hale getirmek için bazı öneri ve yapılması gereken uygulamalar vardır. Botoks sonrası yapılması ve dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır;

  • Botoks sonrası ilk 4-6 saat sırt üstü yatma, yan yatma, uzanma gibi durumlardan kaçınarak dik pozisyonda durmaya çalışın.
  • Botoks uygulamasından 4-6 saat sonra nazikçe, ovalamadan ve bastırmadan yüz yıkanabilir. Banyo yapılabilir.
  • Botoks uygulanan yere ilk 24 saat herhangi bir baskı uygulamayın (Masaj yaptırma, gözlük, bandana, baş örtüsü, şapka, kask, kasket kullanma vs.).
  • Botoks sonrası ilk 2 gece kalın bir yastık kullanarak başınızı yüksek bir pozisyonda tutun. Böylece işleme bağlı yüz ödemi daha hafif olur.
  • Botoks sonrası ilk 48 saat sırt üstü uyumaya özen gösterilmelidir. Başı sağa sola çevirip yaslamak, yan yatmak, yüz üstü yatmak botoks sonrası görünümü bozabilir. Gerekirse baş arka yanlardan hafifçe desteklenerek sırt üstü düz yatılmaya çalışılmalıdır.
  • Botoks sonrası ilk gün mümkünse yüze makyaj ve krem uygulaması gibi baskı ve ovalama gerektiren durumlardan kaçının. Yüzünüzü nazikçe bastırıp ovalamadan yıkamaya çalışın.
  • Botoks sonrası ilk 24 saat vücudu yoran her türlü aktivite ve spordan kaçınılmalı, mümkünse istirahat edilmelidir.
  • Botoks sonrası buz uygulamak istendiğinde nazik olunmalı ve baskı uygulanmamalıdır.
  • Dudak çevresine yapılan işlemlerde ilk 24 saat sigara içmek, öpüşmek ve pipet kullanmak gibi dudak kaslarını kasan ve büzen hallerden kaçınmak gerekir.
  • Botoks sonrası ilk 24 saat makyaj yapılması önerilmez. Cilt bakımı ve peeling uygulamaları 1 hafta ertelenmelidir.
  • Botoks sonrası ilk 24-48 saat kan sulandırıcı özelliği olan ağrı kesiciler kullanılmamalıdır. Ağrı kesici kullanılacaksa parasetamol tarzı kan sulandırıcı özelliği olmayan ilaçlar tercih edilmelidir.

Botoks Nerelere Yapılır?

Botoks tedavisi detaylı anatomi bilgisi, dikkat ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Botoks uygulaması başlıca yüzde özellikle mimik kaslarının bulunduğu yerde olan deri çizgilenmeleri, kırışıklık ve katlantı alanlarına yapılır. Bunun dışında boyunda platysma bandı denen iki taraflı olarak çene kenarından başlayıp köprücük kemiğine doğru aşağı uzanan kıvrımların giderilmesi için de uygulanabilir.

Botoks uygulamasının bir diğer yeri nedeni belirlenemeyen aşırı koltuk altı terlemeleridir. Tıbbi sözlükte primer aksilar hiperhidrozis olarak geçen sebebi belirlenememiş aşırı koltuk altı terlemeleri toplumda yaygın olarak görülen bir durumdur. En sık 18-50 yaş aralığında görülür. Kişinin günlük yaşamını, sosyal ve mesleki ilişkilerini olumsuz yönde etkiler.

Koltuk altı botoks uygulaması cildin dermis tabakasındaki ter bezlerinin uyarılmasını bloke ederek aşırı terlemeyi baskılar.

Botoks Hangi Bölgelere Uygulanır?

Yüzde mimik kaslarının olduğu cilt sahaları botoksun en sık uygulandığı yerlerdir. Yüz, boyun ve koltuk altı botoxu uygulama alanları şunlardır;

Kaz ayağı çizgilerinin giderilmesi: Kaz ayağı çizgileri göz çevresi mimik kasının kullanımına bağlı gözün yan kısımlarında ortaya çıkan ‘yatay V ya da <<’ şeklindeki deri kıvrımlarıdır. Gözü çevreleyen orbikularis okuli kasının dış kısmının botoks uygulaması kaz ayağı çizgilenmelerinin giderilmesinde kullanılır.

Kaş çatma çizgilerinin giderilmesi: Öfke, kızma ve sinirlenme gibi durumlarda alın ve göz çevresindeki glabellar kas kompleksi denen bir grup kas aktif rol alır. Bu kasların aktif halde çalışması bazı kişilerde abartılı kaş çatma çizgilerine neden olur. Glabellar kasa botox uygulaması kaş çatma çizgilerininin tedavisinde kullanılır.

Yatay alın çizgilerinin giderilmesi: Yatay alın çizgileri frontalis kasının aktif kasılması sonucu görülür. Frontalis kası alın çizgilenmelerinin yanında kaşların şekil ve yüksekliğine de etki eder. Frontalis kasına yönelik uygulanan botoks tedavisi aynı zamanda kaşın yanlardan yukarı kalkmasına da neden olur. Bu da çoğu kadın için istenen bir durumdur.

Kaş kaldırma (çekik göz): Kaşların düşük pozisyonlu olması ve üst göz kapağındaki gevşeklik kişinin yorgun ve üzgün görünmesine neden olur. Bu durumun nedeni gözü çevreleyen orbikularis okuli kasının üst dış kısmındaki kasılmadır. Kasın bu parçasına uygulanan botoks tedavisi ile kaşlar yan kısımlardan kalkarak pozisyonu estetik bir hale gelir. Aynı zamanda üst göz kapağındaki sarkma giderilmiş olur.

Alt göz kapağı kırışıklıklarının giderilmesi: Gözü çevreleyen orbikularis okuli kasının alt parçasının kasılması göz altı kırışıklıklarına neden olur. Bunun yanı sıra alt göz kapağında kas tümseği oluşumuna yol açabilir. Orbikularis okuli kasının alt parçasına yönelik botox tedavisi göz altı kırışıklıklarını giderirken kas tümseği varsa düzelmesini sağlar. Ayrıca alt ve üst göz kapağı arasındaki mesafenin artırılmasının istendiği durumlarda da uygulanabilir.

Tavşan çizgilerinin giderilmesi: Tavşan çizgileri nazal kasların kasılmasına bağlı oluşan enine ya da dikey burun çizgilenmeleridir. Procerus kasındaki aktivite ile yatay burun çizgilenmeleri oluşurken transvers nasalis kasındaki aktiviteler dikey burun çizgilenmelerine yol açar. Nazal kaslar gözleri kısma, sinirlenme ve gülme gibi durumlarda yüz ifadesinin şekillenmesine katkıda bulunur. Bahsi geçen nasal kaslara yapılan  botokslar nazal çizgilenmelerin tedavisinde kullanılır.

Dudak çizgilerinin giderilmesi: Dudağımızı çevreleyen orbikularis oris kasının kasılması dudak çizgilenmelerine neden olur. Buraya uygulanan botoks tedavisi hem dudak çevresindeki deri katlantı ve çizgilenmelerini giderirken hem de kası gevşetip dolgu etkisi yaratarak dudakların daha kalın ve dolgun görünmesine neden olur.

Gülerken diş etlerinin görünmesi (Gummy smile): Gülme sırasında üst dudağın aşırı yukarı çekilmesi diş etlerinin görünmesine neden olur. Gülme sırasında görev alan kas levator labii superioris alaeque nasi dir. Bu kasa yönelik botoks uygulaması gülme sırasında diş etlerinin görünmesini engeller. Bununla birlikte nazolabial kıvrımların da azalmasını sağlar.

Çene kırışıklıklarının giderilmesi:  Çene bölgesindeki kırışıklık ve buruşukluğun giderilmesinde mentalis kası botoksu uygulanır. Bu kasın kasılması çene cildinde buruşukluğa neden olur.

Marionette çizgilerinin giderilmesi: Dudakların her iki köşesinden aşağı doğru çene yanları boyunca uzanan katlantı ve kıvrımlara marionette çizgileri denir. Bu katlantı ve çizgilerin oluşumundan depressor anguli oris kasları sorumludur. Bu kaslar ağız köşesinden çene ön kısmına doğru uzanır. Buraya uygulanan botoks tedavisi marionette çizgilerinin giderilmesini sağlayarak gülüşü güzelleştirir.

Boyun bantlarının giderilmesi (Platisma bandı): Boynun her iki ön yan tarafında çene kemiğinden köprücük kemiğine doğru uzanan geniş yüzeyli platisma kası bulunur. Bu kasın yaşla birlikte kasılıp belirginleşmesi boynun ön tarafında platisma bandı denen kabarık hatlara yol açar. Botoks uygulaması hem platisma bantlarının tedavisinde hem de çene altı dolgunluğun giderilmesinde faydalı olmaktadır.

Aşırı koltuk altı terlemesine çözüm: Nedeni saptanamamış aşırı koltuk altı terlemesi tıp literatüründe primer aksillar hiperhidrozis olarak geçer. Koltuk altı terlemesi kişinin günlük yaşamını, sosyal ve mesleki ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Botoks tedavisi bu durumun giderilmesinde ter bezlerine yönelik kullanılır. 

Kronik migren tedavisi: Yapılan çalışmalar botoksun kronik migrene bağlı baş ağrılarında atak sayısını azalttığı ve hastanın yaşam kalitesini artırdığını göstermektedir.

İleri evre tedaviye dirençli vajinismusun çözümü: Botoks tedavisi nadiren ileri evre tedaviye dirençli vajinismus hastalığında vajinal girişteki kasları gevşetmek için kullanılabilir. Vajinismus vajina girişindeki kasların istemsiz kasılması sonucu oluşur.

Botoks Riskleri Zararları ve Yan Etkileri

Botoksun etken maddesi, Clostridium botulinum bakterisinin besin zehirlenmesine neden olan nörotoksininin laboratuar ortamında kontrollü bir şekilde üretilmesinden elde edilir.

US-FDA (The United States Food and Drug Administration) botulinum toksin tip A için tıbbi rahatsızlıkların tedavisi ve yüzdeki kırışıklıkların giderilmesinde kullanımına onay vermiştir. Botoks uygulamaları sadece alanında uzman hekimler tarafından yapılabilir.

Botoksa ait yan etkilerin çoğu yapıldığı yerde görülen lokal komplikasyonlardır. Botoksun enjekte edildiği yerden daha uzak bir bölgeye zarar verme ihtimali oldukça nadirdir.

Botoks sonrası ciltte görülebilecek lokal değişiklikler şunlardır;

  • Ciltte 1-2 saat süren geçici bir kızarıklık ve leke,
  • Ciltte geçici morarma,
  • Geçici şişlik,
  • Baş ağrısı (ilk gün),
  • Grip benzeri belirti ve semptomlar,
  • Masseter botoksu sonrası çiğneme zorluğu,
  • Nadiren botoks alerjisi.

Botoks sonrası görülebilecek yan etkilerin çoğu doza bağlı gelişir. Düşük dozlarda botoks riskleri minimale inmektedir. Botoks uygulamasını yapan hekimin bölge anatomisine hakimiyeti işlemin etkinlik ve güvenliğini etkileyen önemli bir faktördür. Antalya Botoks uygulaması öncesi güvenli bölgelerin belirlenmesi ile bu alanlara komşu arter, ven ya da sinir hatlarının botoxtan korunması sağlanarak botoks zararları azaltılabilir.

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621