Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
HPV Testinin Pozitif Çokması

HPV Testinin Pozitif Çokması

HPV Testi Nedir?

HPV testi genital siğil, anormal rahim ağzı hücreleri ve rahim ağzı kanserinin nedeni olan ve yüzlerce tipi bulunan Human Papilloma Virüsü (HPV) tespit etmeye yarayan bir tahlildir.

Rahim ağzı kanserlerinin %90-95’i HPV kaynaklıdır. HPV testi rahim ağzı kanserine yol açan bu virüsün çeşitli tiplerinin saptanmasında kullanılır. HPV cinsel temas yolu ile bulaşır. Toplumda çok yaygındır.

HPV enfeksiyonlarının çoğu kendiliğinden iyileşir. Bu yüzden HPV testi rutinde 30 yaş üzerindeki kadınlara uygulanır. Ancak cinsel aktif ve rahim ağzı lezyonu olan kadınlarda daha erken yaşta yapılabilir.

HPV Testi Nasıl Yapılır?

HPV testi genellikle bir rahim ağzı kanseri tarama testi olan Pap smear testi ile birlikte yapılır. Ancak şart değildir. HPV testi için rahim ağzından fırça benzeri özel bir alet ile örnek alınır.

İşlem için hasta jinekolojik masaya uzanır. Vajinaya spekulum adı verilen bir alet yerleştirilir. Böylece rahim ağzı gözle görülebilir. Daha sonra ucunda yumuşak fırça olan özel bir alet ile rahim ağzından örnek alınır.

Bu işlem birkaç dakika sürer. İşlemden sonra herhangi bir kısıtlama olmaksızın kişi günlük yaşamına dönebilir.

HPV Testinin Pozitif Çıkması Ne Demek?

HPV testi sonucunu sadece pozitif ya da negatif olarak gösteren hızlı testler vardır. Ancak kanser açısından risk oluşturan tiplerin daha detaylı raporlandığı genotipleme yapan özel HPV testleri de bulunmaktadır.

HPV testinin pozitif çıkması rahim ağzı kanseri ile ilişkili yüksek riskli HPV tiplerinden birine sahip olduğunuz anlamına gelir. Ancak bu sonuçtan rahim ağzı kanseri olduğunuz yorumu yapılamaz.

HPV testinin pozitif olması rahim ağzı kanseri açısından risk taşıdığınız anlamına gelir. Zaten HPV testleri genellikle Pap smear testi ile birlikte yapılır. Pap smear testi bir rahim ağzı kanseri tarama testidir. Rahim ağzı kanserinin erken evrede saptanmasında, gerekli tanı ve tedavinin başlatılmasında faydalıdır.

HPV testinin negatif çıkması rahim ağzı kanserine neden olan HPV türlerinden hiçbirine sahip olunmadığı anlamına gelir. HPV testi negatif ve Pap smear testi normalse ek bir inceleme yapılmaz.

HPV testi pozitif ancak Pap smear testinin normal çıkması durumunda kadın 30 yaş altında ise takip edilip HPV testi 1 yıl sonra tekrarlanır.

HPV testi pozitif, Pap smear testi normal olan 30 yaş üzeri kadınlarda düşük riskli HPV tipleri (HPV tip 6, 11) varsa 1 yıl sonra Pap smear ve HPV testi tekrar yapılır. Yüksek riskli HPV tipleri saptanmışsa kolposkopi önerilir. Kolposkopi rahim ağzını incelemeye yarayan kameralı bir alettir. Rahim ağzını büyüterek detaylı incelemeye olanak sunar.

30 yaş altı Pap smear testi pozitif, HPV testi negatif ise smear testi ASCUS (önemi belirlenmemiş atipik skuamoz hücreler) çıkmışsa 6 ay sonra smear testi tekrar edilir. Eğer Pap smear testinde daha ileri düzeyde değişiklikler varsa HPV testi negatif olsa bile kolposkopi önerilir.

HPV Testi Ne Zaman Yapılmalı

HPV testi adet döneminde, adet dışı kanamalı dönemlerde ve şiddetli enfeksiyon varlığında yapılmamalıdır. Bu hallerin dışında yapılabilir. Hasta gebe iken dahi HPV testi yapılabilir.

Yüksek Riskli HPV Tipleri

HPV’nin düşük ve yüksek riskli onlarca tipi bulunmaktadır. Bunlar;

  • Yüksek riskli HPV tipleri: Tip 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 69, 73
  • Düşük riskli HPV tipleri: 6, 7, 11, 13, 40, 43, 44, 62, 72, 74, 81, 83, 89

HPV DNA testinin pozitif çıkması halinde tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 olan yüksek riskli HPV’ler ile tiplendirme yapılır. Örneğin: HPV testi sonucu pozitif, HPV genotiplendirme sonucu tip 31 şeklinde bir rapor ortaya çıkar.

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621