Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Kürtajdan Sonra Hamile Kalınır Mı?

Kürtajdan Sonra Hamile Kalınır Mı?

Kürtaj Sonrası İlk İlişki

Kürtaj genellikle gebeliğin sonlandırılması için yapılan bir müdahaledir. Ancak tanısal ve tedavi amaçlı birçok durumda uygulanabilmektedir. Her ne için yapılırsa yapılsın kürtaj sonrası belli bir iyileşme ve toparlanma süreci vardır.

Kürtaj sonrası ilk 2 hafta rahim içi zarın iyileşmesi beklenmelidir. Kürtaj sonrası 2 hafta ilişki önerilmez. Bu dönemde ara kanamalar devam ettiğinden ilişkiye girmek kadın için enfeksiyon riskini artırır. Rahim yatağının enfeksiyonu önemli bir klinik sorundur. Gelecekte rahim içi yapışıklıklara ve kısırlığa neden olabilir.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalınır Mı?

Kürtaj sonrası ilk yumurtlama genellikle 2-3 hafta sonra olur. Bu süre içinde ilişkiye girilmesi halinde hamile kalınabilir. Ancak kürtaj ne de olsa cerrahi bir işlemdir. Kürtaj sonrası rahim kavitesinin iyileşmesi ve toparlanması 3-4 haftayı bulur. Gebelik planlanıyor ise en uygun olanı en az bir adet döngüsü geçirmektir. Rahmin toparlanması ve iyileşmesini bekledikten sonra gebe kalınması daha uygun olacaktır.

Kürtaj Sonrası Hemen Gebelik Olur Mu?

Kürtaj sonrası kadın eğer doğum kontrol yöntemleri kullanmıyorsa yumurtlamanın olduğu ilk günde gebe kalabilir. Kürtaj sonrası gebe kalmak için en az 2-3 ay beklenmeli gibi bir yaklaşım yoktur. Günümüzde kürtaj vakum yöntemi ile sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Vakum kürtajın eski yöntemlere göre rahme zararı oldukça azdır.

Gebelik sadece fiziksel değil psikolojik hazırlıkta gerektirir. Bu yüzden kürtaj sonrası gebelik düşünen bir kadının buna fiziken ve ruhen hazır olması gerekir.

Kürtaj Sonra Adet Gelmeden Hamile Kalınır Mı?

Kürtaj sonrası adet görmeden hamile kalmak mümkündür. Kürtaj sonrası ilk adet genellikle işlemden 4-6 hafta sonra olur. Eğer adet gecikmesi varsa mutlaka gebelik olasılığı ekarte edilmelidir. Bazen de tekrarlayan kürtaj rahim zarının birbirine yapışmasına neden olur. Bu da adet gecikmesi veya adet görememe ile kendini belli edebilir.

Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yapılır?

Kürtaj istenmeyen gebeliklerde 10 haftaya kadar uygulanabilmektedir. Kürtaj işlemi için en uygun zaman 5-6’ıncı hamilelik haftalarıdır. Bu haftalarda kürtajın başarısı daha iyi olup komplikasyon oranları diğer haftalara göre daha azdır. 5 hafta altındaki bir gebeliğe yapılan kürtaj işleminde gebeliğin devam etme ihtimali de bulunmaktadır. Ayrıca anormal kanama gibi komplikasyon oranları da artar.

Çok Sayıda Kürtaj Gebeliğe Engel Mi?

Kürtaj işlemi günümüzde vakum yöntemi ile pipet benzeri kanüller kullanılarak yapılır. Dolayısı ile eskiden uygulanan metal küretle kazıma yöntemine göre daha etkin ve güvenlidir. Ancak her kürtaj işlemi rahim içinde yapışıklık için risk oluşturur. Tekrarlayan kürtajlarda bu risk artar.

Çok sayıda kürtaj olmak, rahim içi zardaki yapışıklıklara bağlı halime kalamama sorunu yaşatabilir. Bu yüzden kürtajı bir doğum kontrol yöntemi şeklinde kullanmamak gerekir. Kürtaj sonrası 2 hafta ilişki önerilmez. Ancak sonrasında korunmasız ilişki olursa tekrar gebelik oluşabilir. Gebelik istenmiyorsa eğer, mutlaka kürtaj sonrası doktor kontrolünde uygun bir doğum kontrol yöntemi seçilmelidir.

Kürtaj Sonrası Adet Görememe

Kürtaj olduktan sonra 1-1,5 ay geçmesine rağmen adet görülmedi ise mutlaka doktorunuza danışınız. Bu durum yeni bir gebeliğe bağlı olabileceği gibi yaşanan yoğun stres ya da rahim içi zarda yapışıklık gibi nedenlere bağlı da olabilir. Bazen de nadir olarak kürtaja rağmen hamilelik devam edebilir. Bu durum doktorunuzun kürtaj sonrası yapacağı 10-15. gün kontrol ultrasonu ya da gerekli görürse tetkikler ile belli olur. Böyle bir durum gelişirse ek bir müdahale ile gebelik sonlandırılır.

Tekrarlayan kürtajlarda rahim içi zardaki yapışıklıklara bağlı halime kalmada sorun yaşanabilir. Bu yüzden kürtajı bir doğum kontrol yöntemi şeklinde kullanmamak gerekir.  Ancak sonrasında korunmasız ilişki olursa tekrar gebelik oluşabilir. Gebelik istenmiyorsa eğer mutlaka kürtaj sonrası doktor kontrolünde uygun bir doğum kontrol yöntemi seçilmelidir.

 

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621