Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılır?

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılır?

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

Kürtaj halk arasında öyle bilinse de yalnızca gebelik sonlandırma değildir. Gebelik dışı birçok nedenle küretaj yapılabilir. Hatta kürtaj diş operasyonlarında da uygulanan bir işlemdir. Jinekolojide yapılan kürtaj nedenleri şunlardır;

  • Evli ya da evlilik dışı istenmeyen gebelik,
  • Rahim içi polip ya da ur (miyom) olması,
  • Rahmin iç duvarında kalınlaşma olması,
  • Anormal vajinal kanamalar,
  • Biyopsi alınması gibi nedenlerle uygulanabilir.

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılır?

İstenmeyen bir gebelik durumu varsa kürtaj yasal olarak en geç 10 haftaya kadar yapılabilir. Kürtaj en erken ise 5 haftalık gebeliklere uygulanır.

Bebekte anomali saptanması, gebeliğe bağlı anne hayatının tehlikede olması durumunda heyet raporu ile daha sonraki haftalarda kürtaj uygulanabilmektedir. Kadın evli ise eş onayı da alınır. Kürtaj kararı çiftlerin ortak isteği olmalıdır. Ancak kadın evli değilse eş onayı olmadan kürtaj olunabilir. 15-18 yaş gebeliklerde ebeveyn onayı istenir. 15 yaş altında durum adli mercilere bildirilir.

Kürtaj En Erken Ne Zaman Yapılabilir?

Kürtaj için en uygun hafta 5-7 haftalık gebeliklerdir. En erken ise 5 haftalık gebeliklere uygulanabilir. Ancak 6-7 haftalık gebelik döneminde yapılan kürtaj daha sağlıklı olmaktadır. Gebelik haftasının ilerlemesi durumunda kürtajın risk ve komplikasyonları artar.

5 haftadan önce yapılan kürtajlarda hamileliğin sonlanmama riski bulunur. Bu yüzden 5 hafta öncesinde kürtaj yapılmaz. Ayrıca kanama ve parça kalması da diğer komplikasyonlar arasındadır.

Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte bebeğin eşi yani plasenta rahme daha sıkı tutunmaya başlar. Rahmin büyümesi ile birlikte duvar kalınlığı azalır. Tüm bu fizyolojik faktörler gebelik haftasıyla birlikte kürtaj risklerinin artmasına neden olur.

Erken Kürtajın Zararları Nelerdir?

Kürtajın erken gebelik haftaları olan 3 ve 4. haftalarda yapılması gebeliği sonlandırmayabilir. Bu haftalarda gebeliği ultrason ile görmekte zordur. Ancak kanda B-hCG seviyesi gebelik haftası ile uyumlu olarak artmıştır.

Kadın ve çiftler psikolojik yönden de kürtaja hazırlıklı olmalıdır. Ortada gerçekten ‘istenmeyen bir gebelik durumu var mı?’ yanıtlanmalıdır. Öyle ki günümüzde birçok çift tüp bebek yöntemleri ile çocuk sahibi olabilmek için maddi ve manevi çaba harcamaktadır. Bu yüzden kürtaj kararı alınırken iyi düşünülmeli ve şartlar zorlanarak mümkünse gebeliğin devamı sağlanmalıdır.

Geç Kürtajın Zararları Nelerdir?

Kürtajın 8-10 haftalar arasında yapılması, 5-7 haftalar arasına göre farklıdır. Hem kanama ve parça kalması gibi kürtaj komplikasyonları biraz daha artar hem de işlemin zorluk derecesi biraz yükselir. Heyet raporu ile uygulanan 10 hafta üzeri gebelik kürtajlarında ise rahim delinme komplikasyon oranları biraz daha artmaktadır.

Kürtaj haftası mutlaka ultrason ile bakılmalıdır. Ultrason ile yapılan gebelik ölçümleri kürtaj haftasını belirlemede kullanılır. Bu yüzden haftası sınıra yakın olan gebeliklerde vakit kaybedilmemelidir.

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621