Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Vajina Temizliği Nasıl Yapılır?

Vajina Temizliği Nasıl Yapılır?

Vajina Temizliği

Genital bölge kadınların en hassas yerlerinden biridir. Kişisel hijyen kuralları içinde genital bölge temizliğine de dikkat etmek gerekir.

Genital bölge vajina ve vulva adı verilen iki kısımdan oluşur. Vulva, klitoris, iç ve dış dudakları içeren yerdir. Vulva ve vajina temizliği birbirinden farklıdır. Vajina daha hassas olan bir bölgedir. Vajina içinin yıkanması hassas olan bu bölgenin normal florasını bozacaktır.

Vajina Temizliği Nasıl Olmalı?

Vajina iç dudakların çevrelediği açıklıktan rahim ağzına kadar uzanan bir kanaldır. Yaklaşık 8-10 cm uzunluğundadır.

Kadınların vajina florasında laktobasiller denen bakteriler vardır. Laktobasiller şekerden laktik asit üreterek vajina pH’sının 3,8-4,5 arasında asidik bir değerde tutulmasını sağlar. Vajinanın bu asidik ortamı sayesinde patojen mikroorganizmalar enfeksiyon oluşturamaz.

Bu yüzden vajina oldukça hassas bir bölgedir. Vajina içini su ile yıkamak, çeşitli koku giderici deodorant ve parfümleri kullanmak, sık antibiyotik tüketmek, düzensiz ve sağlıksız beslenmek vajina florasını bozarak enfeksiyon gelişimine zemin hazırlar.

Vajina temizliği yapılırken eller sabunla yıkandıktan sonra vajinanın giriş kısmı olan dış açıklığı ılık ve temiz bir su ile iç dudakları da içerecek şekilde yıkanıp temizlenebilir. Sonrasında bu bölge temiz bir havlu ile kurulanmalıdır. Islak ve nemli bırakmak mantar gelişimi açısından risk yaratır.

Vulva Temizliği Nasıl Yapılır?

Vulva temizliği yapılırken eller mutlaka önceden sabunla yıkanmış ve temiz olmalıdır.

Vulva temizliğinde cilde zarar vermeyen yumuşak bir sabun ve ılık temiz su kullanılabilir. Ancak sabun köpüğünün vajina içine kaçmamasına dikkat edilmelidir.

Vulva temizliği şu sırayla yapılabilir;

  • İç ve dış dudakları aralayarak ciltteki kıvrım ve katlantıları içerecek şekilde su ve sabunla temizleyin.
  • Vulva temizliği yapılırken anüs ve ikisi arasındaki perine bölgesinin temizliği de yapılabilir.
  • Önce vulvanızı sonra perine ve anüs bölgenizi yıkayın.
  • Temizlik yaparken önden arkaya doğru yıkamak anüs bölgesindeki bakterilerin vulva ve vajinaya taşınmasını önleyecektir.
  • Vulva gibi perine ve anüs bölgesi de sabunlu su ile yıkanabilir.
  • Yıkama işleminden sonra sabun kalıntıları bırakılmadan bölge iyice durulanmalıdır.
  • En son olarak temiz bir havlu ile önce vulva sonra perine ve anüs sırasıyla kurutulmalıdır.

Vulva Tüylerinin Temizlenmesi

Vulva kıl kökleri ve ter bezleri yönünden zengin bir dokudur. Vulvadaki tüylerin fazla uzaması genital temizliği olumsuz etkileyebilir. Terleme daha fazla olacağından bu durum kötü bir genital kokuya yol açar. Bu yüzden vulvadaki tüylerin çok uzamasına müsaade edilmeden belli aralıklarla temizlenmesi genital hijyen açısından faydalıdır.

Vulvadaki tüylerinin temizlenmesinde kadınların önemli bir kısmı genital ağdayı tercih eder. Ancak ağda yapmak kıl batıkları, kıl kökü iltihapları ve cilt apselerine yol açabilir. Bunun yanında zayıf yapılı ciltlerde tahriş, zedelenme ve yırtıklara neden olur. Bu gibi sorunlar iyileşirken de iz bırakabilir. O yüzden özellikle 18 yaş altı kızlarda ağda yapılmasını önermiyoruz.

Vulvadaki tüylerin mümkünse bir makas yardımı ile kısaltılması ağda işleminde yaşanan sıkıntıların önüne geçecektir.

Temiz Bir Vajina Nasıl Kokar?

Vajina içerdiği laktobasiller sayesinde asidik bir ortamdır. Laktobasillerin sayıca azalması vajinal florayı bozacağından kendine has olan kokusunu da değiştirir.

Vajina kokunuzu cinsel partneriniz dışında başka birinin hissetmesi zordur. Hiçbir vajina tamamen kokusuz değildir. Vajinanın bakırımsı bir kokudan tatlıya kadar değişen birçok farklı kokusu vardır. Vajinanın bu kokusu kişiye göre değişir.

Yedikleriniz, adet döngünüz ve laktobasil oranınız vajina kokunuzun şeklini değiştirecektir. Ancak vajinanın kötü kokması normal bir durum değildir. Keskin ve nahoş kötü bir koku durumunda jinekolojik muayene olmanız uygun olacaktır. Bakteriyel vajinit vajinadaki kötü kokunun en önde gelen denenlerinden biridir.

Vajinal Akıntı Varken Vajina Temizliği

Vajinal mukozanın nemli ve sağlıklı kalması için berrak, beyaz az miktardaki vajinal akıntı normaldir. Vajinal akıntı mukozayı nemli tutarken içerde biriken ölü hücre, pıhtı ve sıvılarında atılmasını sağlar. Özellikle yumurtlama döneminde akıntının karakteri biraz değişerek berrak ve yumurta akı kıvamında olur. Adet döneminde ise kırmızı kahverengi bir akıntı görülür.

Vajinal akıntı miktarınız fazlaysa vajina temizliğini biraz daha sık yapabilirsiniz. Ancak vajinal akıntının gri, yeşi veya sarı renkte olması birlikte ağrı, yanma, kaşıntı gibi semptomların bulunması olası bir vajinal enfeksiyonun belirtileridir. Bu durumda ertelemeden bir jinekolog hekime başvurmak gerekir.

Vulva Temizliğinde Sabun Kullanmak Şart Mı?

Vulva temizliğinde sabun kullanmak şart değildir. Ancak kullanılacaksa renksiz, kokusuz ve hafif bir sabun tercih edilmelidir. Kimyasal ürünler içeren, renkli, kokulu ve sert sabunlardan kaçınılmalıdır. Temizlik bitince de deodorant ve parfüm gibi ürünleri vulva ve vajina bölgenize uygulamamaya dikkat ediniz.

Vajinadaki kokuyu gidermenin en güzel yolu temiz olmaya dikkat etmektir. Vajinal kokuyu gidermek için sprey ve parfümleri mümkün olduğunca kullanmayınız. Bu ürünler vulva ve vajinada tahrişe, floranın bozulmasına neden olabilir.

Ancak temiz olmaya dikkat etmenize rağmen kötü kokan bir vajinaya sahipseniz olası vajinal enfeksiyonlar, rektovajinal fistül ve koku yapabilecek diğer hastalıklar yönünden araştırma yapılmalıdır.

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621