Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Adet Gününe Göre Bebek Cinsiyeti Belirleme

Adet Gününe Göre Bebek Cinsiyeti Belirleme

Normal Adet Döngüsü

Adet kanamasının ilk günü adet döngüsünün birinci günü kabul edilir. Düzenli adet gören bir kadında bir adet döngüsü ortalama 28 gündür. Yumurtlama her ay bir yumurtalıktan 1 kez ve adet döngüsünün 14. günü olur. Yumurta yalnızca 24 saat yaşar ve bu süreçte spermle karşılaşırsa gebelik olabilir.

Cinsiyet Nasıl Belirlenir?

Spermler rahim içinde 3-5 güne kadar yaşayabilmektedir. Yumurta hücresi daima X kromozomu içerir. Sperm hücrelerinin bazıları X, bazıları Y kromozomu içerir ve bebeğin cinsiyetini sperm belirler. Yumurta X kromozomu içeren spermle döllenirse bebek kız, Y kromozomu içeren sperm ile döllenirse bebek erkek olur.

Cinsel ilişkiden sonra vajinada bulunan spermler rahim ağzından geçerek rahme ulaşır. Oradan da tüplere ilerler. Yumurtalıklardan atılan yumurta ise tüp tarafından tutulur. Tüpte karşılıklı ilerleyen yumurta ve sperm hücresi birleşerek döllenme gerçekleşir.

Vajinaya meni sıvısı içinde boşalan milyonlarca sperm içinden çok az bir kısmı yumurtaya kadar ulaşabilir ve ancak bir tane sperm yumurtayı döller.

Adet Gününe Göre Bebek Cinsiyeti Belirleme

Y kromozomu içeren spermler, X kromozomu içerenlere göre daha hızlı hareket eder. Spermlerin bu özelliği göz önüne alındığında;

  • Cinsel ilişki yumurtlama gününe (adetin 14. günü) ne kadar yakınsa bebeğin erkek olma, ne kadar uzaksa kız olma ihtimali artar. Cinsel ilişki yumurtlama gününe yakın olduğunda (13.-14. Günler) Y kromozomu içeren spermler daha hızlı hareket edeceğinden yumurtaya daha önce ulaşacak ve yumurtayı dölleyecektir. Böylece bebeğin cinsiyeti erkek olacaktır.
  • Cinsel ilişki yumurtlama gününe daha uzak ancak gebeliğin oluşabileceği günlerde olursa (adetin 8-12. Günleri arası) Y kromozomu içeren spermler önden gidecek fakat yumurtlama olmadığı için yumurta ile karşılaşamayacak ve dölleme kabiliyetini yitirmiş olacaktır. Geriden gelen X kromozomu içeren görece daha yavaş hareketli olan spermler tüpe ulaştığında yumurtlama ancak olacağı için X kromozomu içeren sperm yumurtayı döller. Böylece bebeğin cinsiyeti kız olur. 
  • Adet gününe göre yapılan bu yöntemde yüzde yüz cinsiyet belirleme gibi bir durum söz konusu değildir. 
  • Yumurtlaması 14. günde olan bir kadın için yumurtlama olduktan sonra, üzerinden 24 saat geçince hala sperm ile döllenmedi ise bir sonraki döneme kadar gebe kalma şansı olmayacaktır. Çünkü yumurta 24 saat canlı kalabilir.

Yumurtlama Günü Hesaplama

Bebeğin cinsiyetini belirlemede bu yöntemin başarılı olması için kadının adetlerinin düzenli olası gerekir. Adet döngüsüne göre her kadının yumurtlama günü farklı olabilir. Bu nedenle bu yöntemi denemek isteyen kadınlar adet döngülerine göre adet döngü sürelerinden (21 gün ile 35 gün arası normal kabul edilir) 14 gün çıkararak yumurtlama günlerini hesaplamalıdır.

Yumurtlama Günü Nasıl Anlaşılır?

Kadınlar ayrıca yumurtlama gününü saptamak için vücutlarında olan bazı belirtilere dikkat edebilir. Bu belirtiler;

  1. Yumurtlamanın olduğu gün spermlerin geçişine izin vermek için rahim ağzındaki mukus tıkaç atılır. Bu nedenle vajinal salgı daha koyu ve yapışkan olur.
  2. Yumurtalıklarda gelişen yumurta 2 cm’lik içi sıvı dolu bir kesecikte bulunur. Yumurtlamayla birlikte bu sıvı ve az miktarda kan karın boşluğuna atılır. Böylelikle o gün yumurtlamanın olduğu tarafta hafif bir alt karın ve kasık ağrısı meydana gelir.
  3. Yumurtlamanın olduğu günün öncesinde vücut ısısı 0,5 derece artar.

Yumurtlama gününü belirlemede daha garanti olan yöntem yumurtlama testleridir. Eczaneden alınan ve idrarla yapılan bu testlerde çift çizgi görülmesi yumurtlama gününe yakın olduğun işaretidir (yaklaşık 36-48 saat).

Yumurtlama gününe göre cinsiyet belirleme yönteminde istenilen cinsiyetin olması için sadece belirlenen günlerde cinsel ilişki olması cinsiyet belirleme şansını arttıracaktır. Fakat bu durum gebeliğin olma ihtimalini azaltacaktır.

Tüm bu hesaplamalara rağmen kadınlarda yumurtlama her ay bahsettiğimiz düzende olmayabilir. Hastalık, stres, ilaç kullanımı, ağır spor yapma gibi nedenlerden dolayı erken veya geç yumurtlama olabilir. Bu yüzden bebeğin cinsiyetini belirlemede yumurtlama gününü metodu güvenilir değildir.

Aynı zamanda spermlerin kromozom yapısına göre olan hareket hızı her spermde aynı kesinlikte değildir. Yumurtayı dölleyen spermi belirleyen sadece spermin hızı değil, yapısı, dölleme yeteneği ve yumurtaya ait faktörlerdir.

Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621