Kızlık zarı deliği 18 yaş üzerindeki bir kadında 15-20 mm arasında değişir. 20 mm’nin üzerinde olması durumunda zarın esnek yapısı nedeniyle ilk ilişkide kanama olmayabilir.
Kızlık zarı ağız içi mukozamıza benzer. Esneyebilen bir dokudur. Adında zar ifadesi geçse de 2-3 mm kalınlığında olduğundan ve gergin bir yapısı olmadığından gerçek bir zar özelliği sergilemez.
Kızlık zarı anne karnında daha doğmadan önce oluşan bir anatomik yapıdır. Vajinal kanal dış kısmındaki bir kabarıklıktan gelişir. Başlangıçta kapalıdır. Ancak doğuma yakın ya da sonrasındaki günlerde ortasında ufak bir açıklık meydana gelir. Bu açıklık 18 yaşına kadar yılda 1 mm artarak 15-18 mm’ye kadar ulaşır.
Kızlık zarı açıklığı hiçbir şekilde sonradan kendiliğinden kapanmaz. İlişkiye giren kızlarda ise genellikle yırtılır ve deforme olur. Uzun süre ilişkiye girilmemesi kızlık zarının tekrar eski haline dönmesini ya da kapanmasını sağlamaz.
Kızlık zarı damar yapısı ve sinir ağı olan bir yumuşak dokudur. Bozulması genellikle birkaç damla kanama ile sonuçlanır. Yırtılan bir kızlık zarı iyileşerek tekrar eski halini almaz veya kapanmaz. Tekrarlayan ilişkiye bağlı farklı yerlerden bozularak ufak kalıntı halini alır.
Kızlık zarı çok nadiren kapalı olur. Bu durum doğuştandır. Kapalı kızlık zarında doğuma yakın dönemlerde oluşması gereken açıklık meydana gelmez. Kapalı kızlık zarının bazı istenmeyen sonuçları olacaktır.
Kapalı kızlık zarı olan bir kişide vajinal salgılar ve adet kanı dışarı atılamaz. Her ay tekrarlayan adet kanaması vajinal salgılarla birlikte vajinal kavite ve ileri evrede rahim içi boşlukta birikir.
Kapalı kızlık zarı tanısı ilk adet döneminin gecikmesi, tekrarlayan karın ağrıları ve jinekolojik muayenede zarın kapalı olduğunun görülmesi ile konur. Tedavide zar cerrahi kesi ile açılarak içerde biriken kanlı sıvı dışarı alınır.