Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıMENÜ
Kürtaj Sonrası Alınan Bebek Ne Yapılıyor?

Kürtaj Sonrası Alınan Bebek Ne Yapılıyor?

Kürtaj Sözlük Tanımı

Kürtaj bir boşluğun medikal yöntemlerle temizlenmesi demektir. Kürtaj birçok tıbbi birim tarafından farklı nedenlerle kullanılan yaygın bir işlemdir.

Anne rahminin 10 hafta altı istenmeyen gebelikten tahliyesi de kürtaj olarak bilinir. Kürtaj sadece gebelik durumunda değil anormal vajinal kanama, rahim polipleri, rahim zarı kalınlaşması ve rahim zarını ilgilendiren hastalıklarda tanı ve tedavi amaçlı uygulanmaktadır.

Kürtaj Nasıl Yapılıyor?

Kürtaj anestezi altında yapılır. Kürtaj için lokal ve sedasyon denen 2 çeşit anestezi uygulanır. Genellikle sedasyon anestezisi tercih edilir. Ancak kadının ağrıyı tolere etme eşiğine göre sadece lokal anestezi uygulanabileceği gibi ikisi birlikte de yapılabilir.  

Kürtaj günümüzde vakum yöntemi denen bir teknikle yapılır. Bu yöntemde rahim içine plastik yapıda pipet benzeri ince kanüller ilerletilir. Kanülün dışta olan kısmına ise rahim içindeki dokuyu çekmesi için özel bir enjektör bağlanır. Bu enjektöre uygulanan negatif basınç ile gebelik dokusu ve ek yapılar kanüle emilerek enjektöre dolar.

Kürtaj Sonrası Alınan Bebek Ne Yapılıyor?

Kürtaj eskiden ucu yuvarlak kaşık benzeri küret adı verilen bir alet ile yapılmaktaydı. Günümüzde bu yöntemin yerini plastik kanüller almıştır. Plastik kanüller ile rahim içi doku negatif basınç ile çekilerek boşaltılır.

Kürtaj sonrasında gebelik dokusu enjektöre pıhtılı, kıvamlı bir sıvı halinde gelir. Kürtaj sırasında gebelik dokusu bir bütün olarak enjektöre gelmez. Kürtaj sonrası alınan bu pıhtılı doku parçaları özel torbalarda tıbbi atık birimine verilir.

Kürtaj metal küret ile de yapılsa gebelik materyali vakum yöntemindeki gibi ufak doku parçaları haline gelecektir. Bu doku parçaları rahim içi zar, kan, pıhtı, gebelik ve gebelik dışı yapıları içeren sıvı bir haldedir. Dış görünümüne bakarak bunun kürtaj materyali olduğu anlaşılamaz.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kürtaj sonrası günlük yaşama ve çalışma hayatına dönmek mümkündür. Ancak ağır işlerden kaçınmak, mümkünse o gün istirahat etmek daha uygun olacaktır.

Kürtaj sonrası genital bölge bakımına dikkat edilmelidir. Belirli aralıklarla ped değişimi yapıp, anormal bir kanama açısından dikkatli olunmalıdır. Kötü kokulu akıntı, alt karın ağrısı, ateş, halsizlik kürtaj sonrası enfeksiyon belirtisidir. Kürtaj sonrası parça kalması da enfeksiyon açısından risk yaratır.

Doktorunuz kürtaj sonrası olabilecek tüm bu durumlara karşı işlemden 10 gün sonra sizi kontrole çağıracaktır. Bu kontrolde rahim içi ultrason ile gözlenerek endometrial sıvı, parça kalması, enfeksiyon gibi istenmeyen durumları ekarte edecektir.

Kürtaj Sonrası Riskler

Kürtaj cerrahi bir işlemdir. Her cerrahi prosedür gibi kürtajında bazı riskleri bulunur. Ancak kuralına uygun, steril şartlarda yapılmış bir işlem ve sonrasında hastanın doktor önerilerine uyması halinde olası riskler minimuma inecektir. Kürtaj sonrası kadının karşılaşabileceği başlıca riskler şunlardır;

  • Vajinal kanama,
  • Adet gecikmesi,
  • Adet düzensizliği,
  • Vajinal kötü kokulu akıntı,
  • Alt batın ağrısı,
  • Ateş,
  • Halsizlik,
  • Rahim delinmesi,
  • Rahim içi yapışıklık,
  • Tekrar gebe kalamama,
  • Tüplerde yapışıklık.
Yorum ve Fiyat Talebi Formu
En az 70 karakter

Formu doldurup gönderdikten sonra size geri dönüş sağlanacaktır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621