Kızlık zarı vajina girişinde bulunan 2-3 mm kalınlığında yüzük tarzında bir yapıdır. Parmakla nazikçe hissedildiğinde ağız içi dokumuza benzer kıvamda ve renktedir. Esnek bir yapısı olsa da ilk ilişkilerin çoğunda bozularak kanar.
Bozulan bir kızlık zarı kendini onararak eski haline gelmez. Ancak vücudumuzdaki her dokuda olduğu gibi kızlık zarının yırtılan kısımları zamanla iyileşir. İyileşme sonrası halkasal görünümünü kaybeder. Tekrarlayan ilişkiler ve doğuma bağlı kenarlara doğru iyice açılarak zamanla nodüler bir kalıntı halini alır.
Düşme, çarpma, mastürbasyon ve ilişki sonrası kızlık zarı bazen zedelenir ama bozulmaz. Kızlık zarının serbest kenarındaki bu ufak zedelenmeler iyileşerek hafif kenar düzensizliği şeklinde kalır. Böyle bir kızlık zarı ilişki ile sonradan yırtılarak kanayabilir.
Bozulan bir zar tekrardan kapanmaz. Kızlık zarı yapı itibari ile elastik bir doku olsa da kendini onarıp yenilemez. Bozulan bir kızlık zarı ancak cerrahi onarım ile anatomik ve fonksiyonel özelliğine kavuşabilir. Dikim ile bekaret kanaması sağlamak mümkündür.
Kızlık zarı, tam olmayan yırtılmalar ve zedelenmeler sonucu 2 ya da daha fazla kez bozulabilir. Ancak belli bir süre sonra yırtık kızlık zarı açıklığını genişleterek tekrar tekrar açılmasını önler. Böylelikle birkaç ilişkide kanama görülebilir.
Bakirelik bozulunca vajinal girişi kısmen kapatan kızlık zarı ortadan kalktığı için vajinal giriş açıklığı önceki haline göre genişler. İlk ilişkilerde kızlık zarı bölgesinde hafif kızarıklık ve tahriş olabilir. Kızlık zarının bozulmasına bağlı vücutta kilo alma, kalçalarda genişleme gibi durumlar olmaz. Kızlık zarı bozulmasının adet kanaması üzerine de doğrudan bir etkisi yoktur.